IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи нови квоти за настаняване на бежанци в ЕС

За България се предвижда да приеме малко над 2 300 души, според изтекъл проект на документ, подготвен от Брюксел

17:16 | 03.09.15 г. 4
ЕК ще предложи нови квоти за настаняване на бежанци в ЕС

Европейската комисия (ЕК) ще предложи нови квоти за настаняване на бежанци в държавите от Европейския съюз (ЕС), за да облекчи натиска върху Гърция, Италия и Унгария, става ясно от изтекъл проект на документ, подготвен от Брюксел.

Планира се в държавите от ЕС да бъдат разселени 120 хил. души.

Припомняме, че през юли ЕК одобри разселването на други 40 хил. души, но заради съпротивата на държавите от общността 32 500 от тях ще бъдат приети. България се съгласи да приеме 500 души по тази доброволна схема.

Съгласно новата схема за разселване на бежанци, страната ни ще трябва да приеме малко над 2 300 души. Броят им е определен по формула в зависимост от броя на населението и вече регистрираните бежанци, от икономическото благосъстояние и новото на безработица в съответната държава.

От документа става ясно, че най-много бежанци по новата квотна схема ще трябва да приемат Германия, Франция, Испания и Полша – съответно над 34 хил. души, над 26 хил. души, близо 17 хил. души и почти 10 500 души.

Приблизително колкото и България ще трябва да приемат Словения, както и Балтийските страни.

Най-малко бежанци се предвижда да бъдат разселени в Люксембург (1573), Малта (1277) и за Кипър (722).

Очаква се председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да предложи и постоянен механизъм за преразпределение на бежанците, който ще ги насочва автоматично към някоя европейска страна, след като бъдат регистрирани. Предвижда се и забрана на граждани от Западните Балкани и Турция да искат политическо убежище в ЕС.

За преразпределяне на поне 100 хил. бежанци се обяви и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той заяви, че ако европейските лидери не демонстрират добра воля, „солидарността ще стане празен лозунг, който ще бъде заменен от политическо изнудване, разделения и нападки“.

Туск предлага ЕС да построи центрове за бежанци в близост до конфликтните зони и извън Европа. Според него най-добре ще е това да се направи във вече съществуващите бежански лагери, като се увеличи помощта за Турция, Йордания, Ливан и Мароко, където са най-големите групи мигранти.

ЕС, заедно с международни, донори обеща 7 млрд. евро на тези държави, за да осигуряват живота на бежанците в лагерите, но до момента от тях са събрани под 3 млрд. евро.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че липсата на добри условия в бежанските лагери кара хората да поемат към Европа.

Според изтеклата информация Юнкер ще предложи и създаването на нов фонд за подпомагане на Северна Африка, за да се ограничи броят на икономическите имигранти, търсещи по-добър живот в Европа.

Още политически новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Това с квотите е глупаво, не защото България ще понесе несъразмерно бреме, а защото И ТЕ не искат тука. Кльоновете ли ще връщаме и ще стреляме ли по всеки, който иска да напусне лагера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Ние не искаме нито един . Те също не искат тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Кратко обяснение долната таблица е отношение между БВП и брой емигранти . справедливоста изисква то да е едно и също . Всъщност най много ще плати България . Иначе всичко става постепенно първо 500 после 2300 после .....Като не се дърпаш то си ..... Колко ще задължат Унгария ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Germany3,859,547 / 34000 = 113.5 France2,846,889 / 26000 = 109.5Spain1,406,855 / 17000 = 82.7Poland546,644 / 10500 = 54.6Bulgaria55,837 / 2300 = 24
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още