fallback

Газпром тества нов начин за продажба на синьо гориво

Руската компания стартира търг, който ще продължи до 10 септември

18:38 | 07.09.15 г.

Руската държавна компания Газпром започна да тества нов начин за продажба на синьо гориво, като така дава шанс на клиентите си да участват в търгове, вместо да сключват дългосрочни договори, съобщава Ройтерс.

Продажбата на търг, организирана от руското дружество, което задоволява около една трета от европейското потребление, идва в момент, в който пазарите се изправят пред затруднения за зимните доставки, особено след като холандското правителство реши да ограничи добивите в находището край Грьонинген.

В търга на Газпром са се включили европейски и руски компании, съобщават от руската компания. Сред 39-те участници са германската E.ON, френската Engie, Goldman Sachs, руската Novatek, както и търговците със суровиниVitol и Gunvor.

Процедурата, с която ще бъдат продадени 3,2 млрд. куб.м природен газ, ще рподължи до 10 септември. Доставките ще се осъществят до няколко точки в Северозападна Европа през зимния сезон 2015/2016 г.

Цената за газа, продаван на търга, ще бъде по-висока в сравнение с цените, заложени в дългосрочните договори. Средната цена на Газпром за 2015 г. е от 235 до 242 долара за 1 000 куб.м.

Руската компания продава по-голямат ачаст от газа чрез дългосрочни договори за доставка, като цената е обвързана с цените на петрола и кошница петролни продукти. През последните години обаче компанията беше принудена да направи отстъпки на някои от най-големите си клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още