IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром тества нов начин за продажба на синьо гориво

Руската компания стартира търг, който ще продължи до 10 септември

18:38 | 07.09.15 г.
Газпром тества нов начин за продажба на синьо гориво

Руската държавна компания Газпром започна да тества нов начин за продажба на синьо гориво, като така дава шанс на клиентите си да участват в търгове, вместо да сключват дългосрочни договори, съобщава Ройтерс.

Продажбата на търг, организирана от руското дружество, което задоволява около една трета от европейското потребление, идва в момент, в който пазарите се изправят пред затруднения за зимните доставки, особено след като холандското правителство реши да ограничи добивите в находището край Грьонинген.

В търга на Газпром са се включили европейски и руски компании, съобщават от руската компания. Сред 39-те участници са германската E.ON, френската Engie, Goldman Sachs, руската Novatek, както и търговците със суровиниVitol и Gunvor.

Процедурата, с която ще бъдат продадени 3,2 млрд. куб.м природен газ, ще рподължи до 10 септември. Доставките ще се осъществят до няколко точки в Северозападна Европа през зимния сезон 2015/2016 г.

Цената за газа, продаван на търга, ще бъде по-висока в сравнение с цените, заложени в дългосрочните договори. Средната цена на Газпром за 2015 г. е от 235 до 242 долара за 1 000 куб.м.

Руската компания продава по-голямат ачаст от газа чрез дългосрочни договори за доставка, като цената е обвързана с цените на петрола и кошница петролни продукти. През последните години обаче компанията беше принудена да направи отстъпки на някои от най-големите си клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още