fallback

Дянков: Орбан повишава популярността си с кризата с бежанците

Унгарският премиер се възползва от слабостта на ЕС, смята бившият финасов министър на България

21:57 | 07.09.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Откакто през последната година започна кризата с имигрантите от Близкия Изток към Европа, Унгария е в центъра на вниманието, пише бившият финансов министър на България Симеон Дянков в свой коментар, публикуван от Financial Times.

Според него причините за това са две. От една страна, мигрантите се опитват да достигнат Германия, пристигайки в Европа през гръцките острови. От друга страна, премиерът на Унгария Виктор Орбан яхва имигрантската вълна, за да повиши своята популярност.

Орбан предприе няколко хода – от поръчване на 4-метрова стена на границата със Сърбия, разполагане на военни части и забрана за мигрантите да влязат на жп гарите. Навсякъде в страната бяха сложени билбордове, казващи на бежанците, че не са добре дошли в Унгария.

„Няма съмнение, че Орбан е опитен – той е единственият политик в Източна Европа, който е печелил премиерски пост три пъти”, пише Дянков и допълва, че неговата позиция срещу имигрантите вероятно се дължи на повишаването на популярността на крайнодясната партия Jobbick.

За да пресече това, Орбан използва реторика и действия, критикувани от хуманитарни организации и други европейски политици. Но зад тях стоят две по-дълбоки причини.

През 2010 година, когато започна вторият мандат на Орбан, той беше критикуван от другите лидери в ЕС, че стилът му на управление започва да се превръща в авторитарен. Общността натисна Будапеща да преосмисли планирани законопроекти, касаещи независимостта на централната банка и медиите, както и политиката към чуждестранни инвеститори и т.н.

Сега Орбан вижда слабостта на ЕС по отношение на миграционната вълна и я използва, за да бъде чут, смята българският политик. От тази гледна точка унгарският премиер е прав – Брюксел се бави в намирането на решение за държавите, които са на „огневата линия” – Италия и Гърция, както и България, Испания и Унгария, и това се вижда от редицата срещи без резултат, провеждани на различно ниво в ЕС.

И това е още едно проявление на слабостта на общността, както лидерите на ЕС не успяха да се справят с кризата в Гърция. По този начин унгарският политик намеква, че Европа се нуждае от волеви лидери – като него самият, пише още Дянков.

Но втората, и може би по-важна причина за действията на Орбан, е липсата на напредък по основния приоритет на външната му политика – преориентирането към Русия като стратегически партньор.

Орбан беше един от най-големите активисти в подкрепа на проекта на Газпром „Южен поток”, припомня Дянков. След спирането на проекта Будапеща се оказа активен участник и в заместващия „Турски поток”, който прескача България.

Основното притеснение на Унгария е, че и други страни ще последват примера й и ще пренебрегнат хуманитарния си дълг. Такива примери вече има, посочва икономистът – България също изгражда ограда по границата си с Турция, за да предотврати навлизането на имигрантите на територията си, а Македония разположи армейски части по границата с Гърция.

„Това е тъжно състояние на нещата за държави, чиито граждани са се борили толкова години за това да бъдат свободни европейци", пише в заключение Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още