IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Орбан повишава популярността си с кризата с бежанците

Унгарският премиер се възползва от слабостта на ЕС, смята бившият финасов министър на България

21:57 | 07.09.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Орбан повишава популярността си с кризата с бежанците

Откакто през последната година започна кризата с имигрантите от Близкия Изток към Европа, Унгария е в центъра на вниманието, пише бившият финансов министър на България Симеон Дянков в свой коментар, публикуван от Financial Times.

Според него причините за това са две. От една страна, мигрантите се опитват да достигнат Германия, пристигайки в Европа през гръцките острови. От друга страна, премиерът на Унгария Виктор Орбан яхва имигрантската вълна, за да повиши своята популярност.

Орбан предприе няколко хода – от поръчване на 4-метрова стена на границата със Сърбия, разполагане на военни части и забрана за мигрантите да влязат на жп гарите. Навсякъде в страната бяха сложени билбордове, казващи на бежанците, че не са добре дошли в Унгария.

„Няма съмнение, че Орбан е опитен – той е единственият политик в Източна Европа, който е печелил премиерски пост три пъти”, пише Дянков и допълва, че неговата позиция срещу имигрантите вероятно се дължи на повишаването на популярността на крайнодясната партия Jobbick.

За да пресече това, Орбан използва реторика и действия, критикувани от хуманитарни организации и други европейски политици. Но зад тях стоят две по-дълбоки причини.

През 2010 година, когато започна вторият мандат на Орбан, той беше критикуван от другите лидери в ЕС, че стилът му на управление започва да се превръща в авторитарен. Общността натисна Будапеща да преосмисли планирани законопроекти, касаещи независимостта на централната банка и медиите, както и политиката към чуждестранни инвеститори и т.н.

Сега Орбан вижда слабостта на ЕС по отношение на миграционната вълна и я използва, за да бъде чут, смята българският политик. От тази гледна точка унгарският премиер е прав – Брюксел се бави в намирането на решение за държавите, които са на „огневата линия” – Италия и Гърция, както и България, Испания и Унгария, и това се вижда от редицата срещи без резултат, провеждани на различно ниво в ЕС.

И това е още едно проявление на слабостта на общността, както лидерите на ЕС не успяха да се справят с кризата в Гърция. По този начин унгарският политик намеква, че Европа се нуждае от волеви лидери – като него самият, пише още Дянков.

Но втората, и може би по-важна причина за действията на Орбан, е липсата на напредък по основния приоритет на външната му политика – преориентирането към Русия като стратегически партньор.

Орбан беше един от най-големите активисти в подкрепа на проекта на Газпром „Южен поток”, припомня Дянков. След спирането на проекта Будапеща се оказа активен участник и в заместващия „Турски поток”, който прескача България.

Основното притеснение на Унгария е, че и други страни ще последват примера й и ще пренебрегнат хуманитарния си дълг. Такива примери вече има, посочва икономистът – България също изгражда ограда по границата си с Турция, за да предотврати навлизането на имигрантите на територията си, а Македония разположи армейски части по границата с Гърция.

„Това е тъжно състояние на нещата за държави, чиито граждани са се борили толкова години за това да бъдат свободни европейци", пише в заключение Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
enikor1
преди 8 години
Единственият трезвомислещ европейски лидер е именно Орбан ! Меркел без да пита никого покани тези скакалци в Германия, после като усети вълка в кошарата, иска всички да и носят отговорност , а кой не иска - да бъде глобен. Граница се минава със виза, или поне документ ! Нищо против страдащите истински бежанци, нищо против исляма като религия. Но престъпници, авантюристи, джихадисти, терористи, войни на Аллах, и друга подобна *** трябва да бъде отблъсната ! Та Орбан е прав - човека пази страната си и демокрацията, и напълно го подкрепям. Иначе след 5 години или ще живея в Русия като бежанец , или отварям фабрика за бурки, фесове, и фереджета, със сигурност ще имам търсене на продукцията !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Абе как ти плащат от НПО-то? На час или на брой постове !Muslim demographics (Europe, USA, Scandinavia) https://***.youtube.com/watch?v=Cj-ceoxHc4UКретен прегледай линка! Европа е загубена щото вместо да се вземат мерки картинката се ВЛОШАВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
MZ/X
преди 8 години
Като му сваляте шапка на Орбан как говори сега против мюсюлманите е добре да видите какво е казал само преди 3 месеца на срещата с Египетския президент. Превод от английски с гугъл:"Има много места в Европа днес, че хората се страхуват от исляма, в действителност, има места, където ислямът се смята за враг. Но Унгария не е сред тези страни. Унгария смята исляма като една от големите интелектуални и духовни течения на човечеството и ние винаги говорим за исляма с уважение ", - каза министър-председателят."http://***.hungarianambiance.com/2015/06/a-new-chapter-in-hungarian-egyptian.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 8 години
Олеле още едно политически коректно *** дето дава акъл на нас плебса как да живеем и към кого да проявяваме човещина и милосърдие !!!Дянков ТИ КОЛКО СИРИЙСКИ *** СИ ВЗЕЛ У ДОМА ???Да си играят с дъщеря ти ( не си спомням дали имаше момиче този *** ).За каква човещина апелирате ? Някой от вас да е чул или видял протест от същите тези "ХОРА" срещу ВАРВАРСКОТО поведение на братята им по религия дето режат глави на ХРИСТЯНИ или взривяват църкви ?Изпедерастена Европа ЗАГИВА -застаряваща и декаденски покварена от левичари с идеи за хуманизъм и съпричастност към човеко НЕНАВИСТНА СЕКТА !Апропо ЗАЩО БОГАТИТЕ кралства като това на САУД или АбуДаби или ОМАН не ги ВЗИМАТ ???? Щурчета нали не питаш този така НЕУДОБЕН ВЪПРОС !!! Ами те знаят че АРАБИН работник НЕМА мили ! Ама и ти го знеш това и за това целата ти статия е една ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНА ПОМИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 13
MZ/X
преди 8 години
Нямат Орбан, но имат други популисти! Не гледай какво говори един политик, а какви са икономическите и социалните показатели на държавата по неговото управление. Ципрас също говореше много сладки приказки на гърците и много хора му викаха евала, че се перчи на Европа, но единственото което постигна е да задълбочи още повече кризата в Гърция и да им направи банкова ваканция! По време на управлението на Орбан всиките показатели на Унгария са по зле. Единствено външният дълг леко го намали спрямо БВП (номинално расте), поради национализацията на частните пенсионни фондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
белот
преди 8 години
Това не е никакъв аргумент , веднага питам за емиграцията от Италия , Испания , Гърция...там нямат Орбан .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Нека да гласуват , щот не е пундек кат нашия и може да се озъби на всеки брюкселски *** , дреме му на сайдера за америката , гледа си интереса с Путин...затуй ше гласуват ! Бил диктатор ..е , майната им на тия дет не го харесват , в тия времена ако не е диктатор ше му опоскат държавата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Избират го защото е добър популист и си промени избирателните закони в своя полза. Използва например, че опозицията е разединена и в мажоритарните райони въведе един тур. Така неговите кандидати получаваха мандата дори с 30-35% от гласовете, защото опозиционните кандидати имаха по 30-20 и тн.н процента. Даде гражданство на 2 милиона унгарци в Трансилвания, Войводино, Словакия, украйна и т.н. и те естествено гласуват за него. На последните избори реално с 30% на избирателите в Унгария, получи 2/3 от мандатите в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
И, ако някои го обвиняват едва ли не в русофилия, аз допускам, че следва линията, която вярва, че е най-икономически изгодна за Унгария. Не е нуждо да се целуваш с някого или дори да го харесваш но, ако от него и съвместната работа извличаш максимум полза...Мисля, казваха му "прагматизъм". "- Политиката като изкуство на възможното". Инак, ако слуша същия онзи унгарски ***, дето се прехвърли отвъд Океана и току клати цели държави, Д.Шорош...дали досега не би приел поне половин милион арабели? И да "изравни миграционния поток", дори да напълни с нови "унгарци". Вярно, дали биха точно знаели унгарски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Искаш да кажеш, че унгарците...не знаят това? А не са ли в ход ред процеси, които са обективни за цял свят и които - сега, с него - са довели до 0,5 млн емигранти но, /сигурно унгарците го виждат и допускат/ ако не биха били неговите действия, оттокът би могъл да бъде двоен, примерно? То е много лесно да си "лидер", когато самият поток, глобалният растеж те тика нагоре и става гадно, пак той да те влачи надолу. Аз допускам че, за да го изберат за трети пореден път, явно, неговите гласоподаватели са преценили, че е най-добрият вариант. Те си гласуват за него, не мога да оспорвам решенията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още