IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Мигрантският поток няма да повлияе на държавните кредитни рейтинги

Най-голямата неяснота е в способността на правителствата да си сътрудничат, смята агенцията

08:46 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Мигрантският поток няма да повлияе на държавните кредитни рейтинги

Притокът на мигранти в Европа няма да се отрази на кредитните рейтинги на държавите, които предоставят убежище на бежанците. Това гласи анализ на Standard & Poor's (S&P), цитиран от MarketWatch. Но агенцията предупреждава, че ако имиграцията не се овладее, то това може да окаже влияние върху рейтингите при бъдеща финансова криза.

Ръстът на бежанците „няма да има значително отражение върху европейските икономики и бюджетите, което да доведе до понижаване на кредитните рейтинги, нито пък няма да понижи значително предизвикателствата, пред които застаряващите европейски общества са изправени в следващите десетилетия“, прогнозира международната рейтингова агенция.

В краткосрочен план обаче финансовите последици от кризата с мигрантите са съществени. Например, догодина германското правителство ще задели допълнителни разходи за 6 млрд. евро, или 2% от общите разходи, като тези допълнителни разходи ще бъдат компенсирани чрез понижаване на разходите по други пера.

Като цяло директните разходи изглежда, че ще са доста скромни, твърди S&P, добавяйки, че очаква скромно увеличаване на публичните разходи в други страни.

В дългосрочен план тези страни членки на Европейския съюз, които предоставят убежище за бежанците, могат да имат „леко положително влияние“ върху техния икономически растеж, защото новодошлите биха могли да облекчат надвисналите икономически и фискални предизвикателства, които неблагоприятни демократичните тенденции ще предизвикат.

„Притокът няма да реши бъдещите проблеми в пенсионната система и здравеопазването на фона на застаряващото местно население“, смята S&P.

Според анализатора в компанията Мориц Крамер, ако миграцията не се овладее, това може да увеличи популизма и ксенофобията, премествайки фокуса от бюджетните и структурни реформи.

Като цяло според S&P най-голямата неяснота е в способността на правителствата да си сътрудничат. Евентуална липса на компромис между кабинетите ще покаже, че ЕС все още има проблеми с управлението, което е ключов фактор за оценките на страните членки.

Експертите ѝ са на мнение, че неспособността на ЕС да действа колективно и бързо спрямо тази спешна ситуация може да означава, че способността му да реагира на евентуална бъдеща финансова криза остава под въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още