IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София: Релокацията на бежанците е само временно решение

Тази вечер лидерите на ЕС ще обсъдят бежанската вълна, която е един от най-сериозните проблеми за общността от последните години

15:26 | 23.09.15 г. 1
София: Релокацията на бежанците е само временно решение

Релокацията на бежанците е само временно решение и трябва да се търси трайно и солидно решение, с което да се ограничи натискът по външните граници на общността и произтичащата от това вторична миграция.

Това ще бъде позицията, която ще защитава българският премиер Бойко Борисов по време на извънредният Европейски съвет, свикан от Доналд Туск.

„ЕС трябва приоритетно и в спешен порядък да работи заедно със своите партньори за стабилизиране на държавите на произход и подпомагане на държавите на транзит”, е записано още в правителственото решение, огласено от пресслужбата на Министерския съвет.

Срещата на лидерите на ЕС ще започне в 19 часа българско време. Основната тема е миграционният поток, но в поканата на Доналд Туск, публикувана на сайта на Съвета, е записано още обсъждане на помощ за т.нар. „фронтови държави”, които са първите приемащи бежанците на територията на ЕС. Сред тях са България, Гърция и Италия.

Южната ни съседка ще бъде представена от новоизбрания си премиер Алексис Ципрас, който замина за Брюксел броени минути след клетвата на новото му правителство.

Европейските лидери ще обсъдят и сътрудничество с държавите от Балканския полуостров, Турция и съседните на Сирия държави.

Туск призовава и за осигуряване на финансова подкрепа за Световната програма, осигуряваща помощ за изхранването на 11 млн. души в Сирия и региона.

Вчера министрите, участващи в заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешен ред, дадоха своето съгласие за механизъм за разпределение на бежанците по квоти. Решението обаче не беше одобрено с консенсус, а с мнозинство, след като срещу него гласуваха Унгария, Словакия, Чехия и Румъния. Финладния се въздържа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Както е рекъл народа на най-бедната, най-корумпираната, най-презряната, най-застаряващата, най-болната, най-мръсната, най-...продължете си вие"Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още