IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни финансови институции дават 1 млрд. долара на Украйна за газ

Още няма споразумение между Киев и Москва по нов зимен пакет за доставките на природен газ

11:37 | 25.09.15 г. 5
Международни финансови институции дават 1 млрд. долара на Украйна за газ

Международни финансови институции ще отпуснат 1 млрд. долара на Украйна за покупката на природен газ през зимния сезон, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Сред институциите, които ще отпуснат средства за Киев, е и Световната банка.

По този начин ще бъде ограничена възможността за повторение на газовата война между Киев и Москва от 2009 година, когато бяха спрени доставките на суровината за Европа, преминаващи през Украйна.

Според медийни публикации властите в ЕС се надяват тези средства да бъдат разходвани за нагнетяване на 5 млрд. куб. метра природен газ в хранилищата си.

Русия и Украйна все още не са договорили цената на природния газ за зимния сезон. ЕС се опитва да сътрудничи отново за намиране на решение на казуса и се очаква това да стане по време на нови тристранни преговори, започващи днес в Брюксел, и така до 1 октомври да има нов зимен пакет за доставките на природен газ за Киев.

Коментарите на украинската страна са, че ще бъдат доволни на цена от около 220 долара за 1000 куб. метра, което е отстъпка от 30 долара спрямо цената, определена по формулата на "Газпром" за зимния сезон.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, съгласно което цената за Украйна ще бъде колкото е средната за останалите страни от Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
кво те боли бе Дилянче да отидат Укрите до гората да си насекат дръвца, та цената, та премиера, тоя оня, как ти се занимава въобще не знам ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Деляна
преди 8 години
Здравейте, премиерът на Русия действително е подписал превителствен указ, но цената на зимния пакет още не е договорена - преговори ще има днес в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
При създалата е ситуация е добре първо да кажеш поне за коя украйна говориш. За източна или за западна... Защото не е ясно да това е и ще бъде една и съща държава. Потрошенко няма власт в източна и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Много се бавите, инвестора. Цля свят вече зна ече цената, с намелението, ще е 232 евро за 1000 кубика, както е за страните от ЕС около Украйна. Днес Медведев е подписал правителствен документ.А Украйна се превръща в страна *** на Европа 1докога ли ще успее да живее само с нови и нови заеми и с отписване на старите задължения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още