IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и ЕС успяха да договорят нов зимен пакет за газовите доставки

Евросъюзът ще даде 500 млн. долара на Украйна, за да нагнети допълнителни количества газ в хранилищата

17:56 | 11.09.15 г. 3
Русия и ЕС успяха да договорят нов зимен пакет за газовите доставки

Русия и ЕС са успели да постигнат съгласие по нов зимен пакет за газовите доставки за Европа. Това съобщава руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

„Успяхме да постигнем договорености по т.нар. „зимен пакет“ за доставките от 1 октомври до 31 март 2016 година, условията за съвместна работа, нагнетяването на газ в украинските хранилища, покупката за текущо потребление и финансирането му, както и Европейската комисия да поеме отговорността по организацията на това“, е коментирал Новак.

Договорката беше постигната по време на двустранна среща с представители на Европейската комисия във Виена. На масата за преговорите беше комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. През миналата година зимният пакет на доставките беше договарян и в присъствието на Украйна.

По време на двустранната среща е била дискутирана още и отстъпка от цената на природния газ за Украйна през четвъртото тримесечие на тази година и през първото тримесечие на 2016 година.

ТАСС цитира още и ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, според когото Киев ще получи от ЕС 500 млн. долара за покупката на природен газ от Русия.

„Тази сума ще даде възможност на Украйна да нагнети още 2 млрд. куб. метра природен газ“, обясни той. За да бъде подсигурен руския транзит за пиковете през зимните месеци, Украйна трябва да държи поне 19 млрд. куб. метра газ в хранилищата си, допълва още Милер, цитиран от Интерфакс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Псолютно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Както многократно писах, накрая всички ще плащаме газа на *** украинци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още