IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП предлага въвеждане на електронно гласуване при избори на евродепутати

В проекта за избирателна реформа се предлага да се даде възможност и на гражданите на ЕС, които живеят извън Съюза, да гласуват

16:31 | 29.09.15 г. 7
ЕП предлага въвеждане на електронно гласуване при избори на евродепутати

Всички граждани на Европейския съюз (ЕС), независимо дали живеят в страна от ЕС, или извън него, да могат да избират евродепутати. Това се предлага в доклад на Европейския парламент (ЕП) за избирателна реформа, който ще бъде гласуван в края на октомври.

За да бъде това възможно, ще се въведат и други форми на гласуване, освен традиционното – в урни. Вносителите - полската евродепутатка от десницата Данута Хюбнер и германският представител на левицата Йо Лайнен, предлагат от 2019 г. за Европарламент да се гласува и електронно - по интернет, както и по пощата.

В момента процесът на избор в ЕС изцяло е дигитализиран само в Естония.

Допускането на граждани на ЕС, които живеят извън пределите на Съюза, както и на по-съвременни форми на упражняване на вот, е опит за повишаване на избирателната активност на европейските избори, която е пословично ниска. На последния вот през 2014 г. едва 42,6% от имащите право на глас го дадоха, за да изберат евродепутатите в сегашния парламент.

„Искаме да направим изборите по-привлекателни, особено за младите и трудноподвижните. Препоръчваме въвеждането на гласуването по интернет и по пощата, за се погрижим за онези, които живеят в друга държава от ЕС или пък извън границите му“, коментира Хюбнер, която е шеф на Конституционната комисия в Европарламента и бивш еврокомисар.

Избирателната реформа, подготвена от ЕП, предвижда кандидатските листи да са окончателно подредени 3 месеца преди датата на вота и да включват и информация за европейската партия, към която принадлежат. Целта е всички граждани да имат еднакво време да изберат кого ще предпочетат, а кандидатите – равен срок за агитация на избирателите.

Европейското лого върху бюлетините, което беше тествано и у нас на последните избори за евродепутати, пък ще уеднакви процедурата и ще я приближи към крайната цел – наднационален вот за Европарламента, пише в мотивите на проекта.

Предвижда се изборите да се състоят в една седмица във всички държави, както и да се забрани разгласяването на резултатите до определен час, за да не се влияе на гласоподавателите в по-късните часови пояси. Ограничението се предлага да засегне както официалните данни, така и резултатите от екзитполовите, които няма да могат да излизат преди 22 ч. българско време.

Авторите на доклада, който беше приет снощи от Конституционната комисия на ЕП, предлагат да се запази използваната на последните избори новост – европейските партии да издигат кандидат за шеф на Европейската комисия (ЕК). Според тях така за избирателите ще е по-лесно да отсяват нереалистичните обещания на местните кандидати за евродепутати от действителните правомощия на евроинституциите.

Вносителите препоръчват възрастта за гласуване да се свали на 16 г. В момента в ЕС минималната възраст варира от 16 до 21 г.

Европейският парламент има право да инициира промени в Електоралния акт, с който се избира. Те трябва да бъдат одобрени с единодушие от страните членки.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
...наблягането на самия начин е отклоняване на вниманието'Не е точно така.Ако забравим за електрнониката на гасуване може да се направи доста сигурна електронна система за защита за гласуване офлайн.Един RFID чип на химическия молив за попълване на бюлетините с периметър на охрана кабинката за гласуване. При изнасяне извън кабинката по време на изборите се включва аларма (звънеца на училището)Един RFID чип на урната с периметър на охрана стаята за избори. При изнасяне навън -друга аларма (прекъснат звънец)И втори периметър на защита -сградата на секцията. При нерегламентирано изнасяне извън секцията или деактивиране на зашитата по време на изборите може да се включва сирената за гражданска отбрана.Един RFID чип на DVD-то с протоколите и резултатите, с периметър на охрана буса. При нерегламентирано изнасяне извън буса се включва алармата на буса.Няма техническа възможност никой нищо да фалшифицира, дори с проникване на хакери в системата-най-много да задействат фалшиво аларма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Не е важен начина по който легитимират маймуните дадено ниво от системата, а самото маймунско участие в легитимирането! Затова наблягането на самия начин е отклоняване на вниманието! Разбира се, че ще излезнат накрая победители маймуните ЗА НАЧИНА, а самото то стане задължително ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Обзалагам се, че най настоятелни у нас за такъв вид гласуване са организацийки на Сорос! Дори сигурно вземат сериозни суми за да пропагандират такъв вид гласуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Имаме опит с електронния "случайния" избор на съдиите у нас! :) ха ха Няма случайни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Директива от САЩ! Винаги ще печели ВЕРНИЯ и най подходящ кандидат и никой нама да може да оспорва. А и да оспорва все тая. Софтуера се прави от хора и тези хора не отказват пари а парите се печатат ...знаем от кого!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още