fallback

ЕС започва военната операция срещу "морската мафия"

Шест военни кораба вече са разположени в Средиземно море в близост до крайбрежието на Либия

10:33 | 07.10.15 г. 10

От днес Европейският съюз (ЕС) започва изпълнението на военната операция срещу трафикантите на хора в Средиземно море, която одобри преди няколко месеца, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Европейски военни кораби ще патрулират в международни води в Средиземно море и ще арестуват корабите на трафикантите, наричани още „морската мафия“.

Още миналия месец топдипломатът на ЕС Федерика Могерини обяви, че операцията ще навлезе във втората си фаза. Изпълнението на първата започна през юни и целеше събирането на данни за мрежите на трафикантите и анализ на информацията.

Шест военни кораба вече са разположени в международни води, в близост до крайбрежието на Либия, като се очаква поне още три плавателни средства да ги подкрепят до края на този месец. Страната е най-горещата точка за много от плавателните средства на мигрантите.

Изданието припомня, че ЕС одобри старта на операцията през септември, въпреки че участващите кораби все още нямат разрешение да преследват трафиканти на хора в териториалните води на Либия.

През последните няколко седмици мисията е идентифицирала 20 ескортиращи лодки на трафиканти, които извеждат мигрантите в открито море и след това се връщат в Либия. От тях 17 са либийски, а 3 – египетски.

Корабите на ЕС ще патрулират в 10 района в близост до крайбрежието на Либия. Операцията обаче трябва да бъде одобрена и от Съвета за сигурност на ООН, както и от международно признатото правителство на Либия, за да могат плавателните средства да патрулират и в либийски води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още