IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия блокира военната операция на ЕС в Средиземно море

Докато Брюксел преговаря с милициите, които контролират крайбрежието, официалното правителство няма да подкрепи резолюцията на ООН за операцията

21:23 | 03.06.15 г.
<p>
	Мигранти спят на изоставена бензиностанция край Кале, Франция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти спят на изоставена бензиностанция край Кале, Франция. Снимка: Ройтерс

Представителят на Либия в Организацията на обединените нации (ООН) се е противопоставил на предложението на Европейския съюз (ЕС) за военна операция срещу трафикантите на хора в териториалните води на Либия в Средиземно море, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Припомняме, че миналия месец предложението за операцията беше официално одобрено от лидерите на ЕС. Още преди официалното одобрение обаче Брюксел поиска одобрението от Съвета за сигурност на ООН.

Военната операция в териториалните води на Либия е част от по-широкия план на ЕС за справянето с вълната от нелегални имигранти. Друга мярка – въвеждането на квоти за бежанци за разселване в държавите от блока, не среща одобрението на повечето държави.

Представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши коментира пред АФП, че докато европейските власти обсъждат плановете си за намеса с либийските милиции, които контролират крайбрежната територия, няма да има зелена светлина за резолюция на ООН.

“Позицията на Либия е ясна: докато ЕС и други страни не се обръщат към официалното правителство като единствен представител на либийския народ, те няма да получат съгласие от наша страна”, посочва той.

Членките на Съвета за сигурност на ООН от ЕС Великобритания, Франция, Литва и Испания работят заедно с Италия по проект на резолюция, с която да се одобри военноморски сили на блока да употребяват сила в либийски териториални води, за да отнемат кораби на трафиканти на хора. За това обаче е необходимо и съгласието на либийското правителство.

Международно признатото правителство на северноафриканската страна беше обаче изгонено от Триполи и в момента е базирано в източния град Тобрук. Междувременно посредничеството на ООН за постигане на национално единство в страната не постига успех.

През миналата седмица официален представител на кабинета в Тобрук посети Брюксел, за да обсъди плановете на ЕС. Въпреки проведените срещи обаче, споразумение не е било постигнато.

Дабаши посочва, че военноморските сили на ЕС биха могли да действат и без резолюция на ООН в Средиземноморието, но според него това ще има последствия.

След падането на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия се превърна в притегателен център за трафиканти на хора, отбелязва изданието. Отчаяните мигранти буквално се натъпкват в разнебитени плавателни съдове в опит да достигнат до Европа.

Досега през годината във водите на Средиземно море са загинали близо 2 хил. души, според данните на Международната организация по миграция. За последните 18 месеца броят на загиналите надвишава 5 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още