fallback

Франция ще иска спиране на преговорите по ТПТИ, ако застоят продължи

Преговарящите искат споразумението да се сключи, преди да изтече мандатът на президента Барак Обама

16:51 | 07.10.15 г.

Франция ще се опита да сложи край на преговорите по търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз (ЕС), ако застоят продължи и през следващата година, съобщава Bloomberg, цитирайки френския търговски министър Матиас Фекл.

Ако през следващите кръгове от преговори и през 2016 г. нещата не се подобрят, ще поискаме разговорите да бъдат спрени“, заяви Фекл в сряда по радио RMC. “Ако в Европа Франция не иска основните преговори да продължат, то те няма да се случат“.

Целта на американските и европейските преговарящи е да приключат предложеното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), преди да свърши мандатът на президента Барак Обама. Споразумението е опит да се засилят икономическите и политическите връзки и в същото време да се намалят регулаторните пречки. Следващият кръг от преговорите ще се проведе между 19 и 23 октомври в Маями.

Фекл заяви, че Германия споделя опасенията на Франция, че сделката се случва твърде бавно. Администрацията на президента Франсоа Оланд избра да заяви ясно възгледите си, че САЩ прави „несправедливи“ и „нереалистични“ опити да накара „корпорациите да получат влияние върху страните“ и да разруши системата на Европа, която гарантира произхода на регионалните хранителни продукти, сподели още френският министър.

Има нужда от значителни промени: доверие, реципрочност, достъп до документи“, каза Фекл. „Европа отправя предложение след предложение, но няма сериозна ответна реакция или контра-предложение от САЩ“.

САЩ също призовава за по-ясни ангажименти от страна на Европа, с което да стане ясно, че преговорите вървят към сделка. След предишния кръг от преговори, които се проведоха в Брюксел през юли, преговарящите и от двете страни заявиха, че се стараят да забързат темпото по всички части на предложения пакт и са разменени ревизирани предложения по темата за услугите.

Търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом заяви в понеделник, че постигането на Транстихоокеанското партньорство проправя пътя за ускоряване на разговорите между САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още