IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще иска спиране на преговорите по ТПТИ, ако застоят продължи

Преговарящите искат споразумението да се сключи, преди да изтече мандатът на президента Барак Обама

16:51 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция ще се опита да сложи край на преговорите по търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз (ЕС), ако застоят продължи и през следващата година, съобщава Bloomberg, цитирайки френския търговски министър Матиас Фекл.

Ако през следващите кръгове от преговори и през 2016 г. нещата не се подобрят, ще поискаме разговорите да бъдат спрени“, заяви Фекл в сряда по радио RMC. “Ако в Европа Франция не иска основните преговори да продължат, то те няма да се случат“.

Целта на американските и европейските преговарящи е да приключат предложеното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), преди да свърши мандатът на президента Барак Обама. Споразумението е опит да се засилят икономическите и политическите връзки и в същото време да се намалят регулаторните пречки. Следващият кръг от преговорите ще се проведе между 19 и 23 октомври в Маями.

Фекл заяви, че Германия споделя опасенията на Франция, че сделката се случва твърде бавно. Администрацията на президента Франсоа Оланд избра да заяви ясно възгледите си, че САЩ прави „несправедливи“ и „нереалистични“ опити да накара „корпорациите да получат влияние върху страните“ и да разруши системата на Европа, която гарантира произхода на регионалните хранителни продукти, сподели още френският министър.

Има нужда от значителни промени: доверие, реципрочност, достъп до документи“, каза Фекл. „Европа отправя предложение след предложение, но няма сериозна ответна реакция или контра-предложение от САЩ“.

САЩ също призовава за по-ясни ангажименти от страна на Европа, с което да стане ясно, че преговорите вървят към сделка. След предишния кръг от преговори, които се проведоха в Брюксел през юли, преговарящите и от двете страни заявиха, че се стараят да забързат темпото по всички части на предложения пакт и са разменени ревизирани предложения по темата за услугите.

Търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом заяви в понеделник, че постигането на Транстихоокеанското партньорство проправя пътя за ускоряване на разговорите между САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още