fallback

Оланд: Изоставихме Гърция, сега е време да преразгледаме дълговете й

Все по-явно се чуват призивите за по-устойчиво управление на гръцкия дълг, но това ще зависи и от изпълнението на ангажиментите, поети от Атина пред кредиторите

13:45 | 08.10.15 г. 15

Европейските лидери направиха грешки по отношение на Гърция и сега е време да започнат разговори за преразглеждане на дълговете на страната. Това коментира в своето изказване пред Европейския парламент френският президент Франсоа Оланд.

„Изоставихме Гърция, люлката на нашата култура, отказахме се от нашата отговорност към гръцкото правителство. Надявам се сега да започнем да преговаряме дълга“, каза Оланд, цитиран от „Етнос“.

Късно снощи френският президент и германският канцлер Ангела Меркел направиха съвместно изявление пред европейските депутати в Страсбург.

В речта на Оланд имаше специална точка, посветена на южната ни съседка. В нея той нарича Алексис Ципрас „смел политик“, а насрочването на референдума преди подписването на споразумението с кредиторите, за което той отнесе множество критики от опозицията, „желание да се консултира с гръцкия народ“.

„Спазването на демокрацията е по-важно от спазването на общите правила“, посочва още френският президент.

Самият гръцки премиер обеща пред националния парламент преди вота на доверие, че след като приключи първата мисия по изпълнението на мерките в третата спасителна програма, ще повдигне въпроса за преразглеждане на дълговете на Гърция.

Преди това обаче предстои сериозна работа на гръцките институции и приемането на редица важни законопроекти от страна на депутатите. И, разбира се, одобрението на действията от страна на кредиторите.

В гласуванията в парламента Ципрас не винаги ще има подкрепата на проевропейската опозиция, която вчера декларира, че ще гласува само за „разумните“ реформи.

В последните месеци Франция е един от големите съюзници на Атина. Франсоа Оланд беше един от лидерите на еврозоната, който се противопостави на плановете за Grexit, а френският ппарламент пръв подкрепи подписаното трето споразумение между Гърция и кредиторите. 

Как се развива казусът с гръцките дългове можете да следите тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още