IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас ще трябва да разчита само на своите депутати за трудните реформи

Макар и проевропейски настроена, основната част от опозицията отказва да подкрепи непопулярните мерки, искани от кредиторите

09:04 | 08.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основно на своите депутати отново ще трябва да разчита гръцкият премиер Алексис Ципрас при гласуването на тежките и непопулярни реформи, поискани от кредиторите, макар и в парламента повечето партии да заявяват своите проевропейски нагласи.

Това стана ясно след гласуването на вота на доверие на новосформирания кабинет на южната ни съседка. Кабинетът беше подкрепен от 155 депутати. Подобно беше положението и при гласуването на първото правителство на Ципрас през февруари – тогава министрите от управляващата коалиция получиха одобрението на 162-мата си депутати.

Това обаче означава, че лидерът на СИРИЗА трябва да реши останалите си проблеми с "Групата на 53-мата" - опозиционно настроениените членове на партията, които подкрепят подписаното ново споразумение, но са против някои от мерките в него. Един от групата е финансовият министър Евклидос Цакалатос. 

За разлика от началото на годината, когато Алексис Ципрас заложи на силно емоционална реч, за да поиска доверието на депутатите, днес премиерът отговори на много критики на опозицията, на свой ред обвини партиите в грешни ходове и посочи основните си приоритети и заяви, че изпълнявайки строгите реформи, Гърция може да върне доверието на инвеститорите, да поеме по пътя на растежа още догодина и през 2017 година отново да се върне на пазарите.

„За 4-годишния мандат ще бъдем изправени пред сериозни трудности, но след тези четири години можем да излезем от кризата и икономиката да се възстанови”, каза той пред депутатите, цитиран от „Етнос”.

В своето изказване той коментира, че очаква от опозицията конструктивна критика, да предлага алтернативи и стратегии и призова основната опозиционна сила – „Неа демократиа”, да спре с предизборните си аргументи в изказванията си.

Ципрас беше категоричен, че при преговорите с европейските партньори „вади горещите кестени” на опозиционните партии и отхвърли всички коментари, че СИРИЗА е увеличила дълговете на страната с още 90 млрд. евро.

По отношение на предоговарянето на дълговете на Гърция новият премиер посочи, че европейски лидери, сред които Франсоа Оланд, вече говорят, че гръцките дългове са европейски проблем. „Защото това не може да влезе и във вашия дневен ред?”, коментира още той, цитиран от Newpost.

Относно нуждата от рекапитализация на банките, Ципрас посочи, че правителството на "Неа демократиа" е наляло 40 млрд. евро в банките, но не е намалило лошите кредити

Частичната подкрепа на проевропейски настроената опозиция

По време на дебатите, предшествали вота на доверие, временният лидер на „Неа демократиа” Евангелос Меймаракис посочи, че неговата партия ще подкрепи структурните реформи, които ще бъдат насочени към инвестиции и нови работни места, но ще бъде против нови мерки и данъци.

Меймаракис започна своето изказване с обвинения към Алексис Ципрас, че е пропуснал шанса да бъде национален лидер, който да обедини народа, а вместо това е постъпил като политически лидер, изпратил гърците пред изборните урни.

Упреците на лидера на гръцките консерватори бяха насочени и към представената пред депутатите програма на правителството, която няма нищо общо със заявеното от СИРИЗА преди изборите и всъщност прилича на предизборна реч, Той критикува и проекта на бюджет за 2016 година, посочвайки че в залата липсва финансовият министър Цакалатос, макар и в предишния ден той да отговори на всички въпроси на депутатите.

На обвиненията на Меймаракис, че няма никаква промяна относно дълга на Гърция въпреки досегашните усилия, Ципрас отговори, че „за лош късмет” на Меймаракис малко преди неговото изказване президентът на Франция Франсоа Оланд е коментирал официално пред ЕП нуждата от преразглеждане на гръцките задължения.

По отношение на случилото се преди изборите Меймаракис посочи, че Алексис Ципрас е изчакал до последно – докато „кошмарът се е превърнал в реалност”, преди да се реши да подпише нова спасителна програма. Меймаракис призна, че в неговата партия предстоят избори за лидер, но допълни, че който и да застане начело на „Неа демократиа”, консерваторите ще бъдат структурна опозиция на правителството на СИРИЗА и ANEL (Независимите гърци).

Подкрепа, но само по някои мерки, обеща и лидерът на „Потами” Ставрос Теодоракис. По повечето предложения на правителството обаче партията няма да даде своето одобрение, коментира още той. В своето изказване Теодоракис обясни, че целта на неговата партия е да промени старата система, а не да бъде част от нея.

Преди изборите лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас категорично отказа обединение с партиите „Неа демократиа”, ПАСОК и „Потами”, обвиняващ ги именно в олицетворение на старата система, довела страната до тежка криза. Преди вота на 20 септември социологическите проучвания показваха, че СИРИЗА и „Неа демократия” са с много близки резултати – в рамките дори на под 0,5%, и ще ще бъде нужна широка коалиция за създаване на ново правителство. В изборния ден обаче резултатите дадоха голяма преднина на СИРИЗА, макар и крайната лява партия отново да има нужда от коалиционен партньор, за да си осигури пълно мнозинство.

Критика срещу отказа от широк консенсус в трудни за Гърция времена отправи и лидерът на ПАСОК Фофи Гемината. Тя посочи, че няма да подкрепи пет мерки на правителството, сред които увеличаване на ставката на ДДС за частното образование, намаляването на пенсиите и промените в облагането на фермерите.

Според Гемината управляващата коалиция води страната към нова безизходица. „Нека бъде ясно: вие носите отговорност, вие преговаряте и вие ще бъдете оценявани”, каза още тя.

Още за ситуацията в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още