IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Ще ни оценяват по свършеното, не по приказките

По време на първото заседание на кабинета новият премиер обеща да не се връща към старите неолиберални политики

20:32 | 25.09.15 г.
Алексис Ципрас: Ще ни оценяват по свършеното, не по приказките

С призив за повече работа и по-малко приказки започна първото заседание на новия кабинет на Алексис Ципрас в Гърция, пише „Катимерини”. Премиерът буквално ограничи интервютата на своите министри с думите: „Избрал съм ви да управлявате, а не да бъдете част от служителите на някоя информационна агенция” и допълва, че по-добре от думите говори свършената работа.

„Министрите вече не разполагат със своето време. Те имат работа за вършене и трябва да я свършат незабавно”, каза още Ципрас.

В своите първи думи пред министрите Ципрас направи някои насоки на работата и координацията между министерствата и посочи, че за реализацията на дългосрочните цели на правителството банковата система трябва незабавно да бъде нормализирана, а изискванията на кредиторите – изпълнени.

В емоционалната си реч новоизбраният премиер посочи още, че гръцкият народ е дал нов четиригодишен мандат за управление, като за това време Гърция отново да тръгне по пътя на растежа. Приорите за правителството пък е да върне достойнството на гърците.

В изпълнение на целите новият кабинет на Ципрас няма да се връща към старата система с „екстремни неолиберални политики”, нито да отстъпва от постигнатото при преговорите с кредиторите, обеща още премиерът. От думите му става ясно, че част от новите преговори с кредиторите ще засегнат плановете за приватизация, които Тройката предлага. 

По отношение на бежанците Алексис Ципрас отбеляза, че това е „кризата на кризите”, засягаща цяла Европа. „Ние трябва да докажем, че солидарността и хуманността не са само романтични концепции”, обясни още той.

Гръцкият премиер ще участва в Общото събрание на ООН, което ще бъде посветено на бежанците и се очаква в неделя да проведе неформален разговор с американския президент Барак Обама. На 23 септември беше и първата официална международна визита на Ципрас – на извънредния Европейски съвет, който също обсъди кризата с бежанската вълна в Европа.

Гърция е най-тежко засегнатата от кризата европейска страна. Тя, заедно с Италия поемат основния бежански поток, идващ от Турция през Средиземно море.

Дълговата криза на Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още