IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът Ципрас 2 – с малки промени и без изненади

Голямата въпросителна по време на продължилите с часове преговори беше ще остане ли Цакалотос начело на финансовото министерство

09:04 | 23.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Панос Каменос (вляво) се срещна с Алексис Ципрас в централата на СИРИЗА в Атина. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Панос Каменос (вляво) се срещна с Алексис Ципрас в централата на СИРИЗА в Атина. Снимка: Ройтерс

С малки промени и без изненади е съставът на втория кабинет на новия стар премиер на Гърция Алексис Ципрас. Минути преди полунощ лицата в правителството бяха представени от говорителя Олга Геровасили, която запазва поста си, посочва англоезичното издание на „Катимерини”.

„Та неа” допълва, че обявяването се е забавило с часове заради пазарлъци за министерски кресла в коалицията, която формира новото парламентарно мнозинство (макар и парламентът още да не е свикан).

Министрите ще се закълнат в 10:30 часа днес, а броени часове по-късно премиерът Алексис Ципрас ще замине за първото си официално посещение в Брюксел. Там той ще участва в извънредния Европейски съвет, посветен на кризата с бежанците.

Пред това обаче новият министър-председател на Гърция ще има и среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Темата не е обявена, но вероятно ще е свързана с ангажиментите на СИРИЗА предвид краткото време до първия преглед по изпълнението на третия спасителен план за Атина. 

Една от големите въпросителни по време на продължилите няколко часа преговори между ръководствата на СИРИЗА и ANEL за съставяне на правителство беше ще откаже ли Евклидис Цакалотос да оглави отново финансовото министерство на страната. Финансовият министър в първото правителство на Ципрас водеше преговорите с кредиторите за третата спасителна програма, но е част от т.нар. опозиционна „Група 53” в СИРИЗА, която не е против споразумението, но пък не подкрепя някои от мерките.

Слуховете сочеха, че той отказва отново да заеме поста, което щеше да бъде сериозен удар по намеренията на Алексис Ципрас да води преговори за доуточняване на условията за споразумението. В крайна сметка обаче Цакалотос ще бъде финансов министър и в новото правителство.

Негов заместник, който ще отговаря за хазната, ще бъде ръководителят на преговорния екип и финансов министър в служебното правителство – Гиоргос Хулиаракис. Той замества Димитрис Мардас, който обаче ще бъде зам.-министър във външното министерство.

„Катимерини” отбелязва, че във вторник, когато се водеха преговорите за новия кабинет, в Гърция се разпространяваха различни слухове за състава му. Един от тях гласеше, че Хулиаракис ще оглави ново министерство, което ще бъде отговорно за координацията на правителството и кредиторите за изпълнението на спасителната програма. В новия кабинет обаче няма подобен пост.

Министерското кресло запазва още икономическият министър Гиоргос Статакис, който също имаше водеща роля в преговорите с Тройката. В икономическото министерство ще има двама нови зам.-министри – Алексис Харстис ще отговаря за управлението на субсидиите от ЕС, а Теодора Цакри – за индустрията.

В новия кабинет на Ципрас ще има и още един министър от служебния кабинет – Янис Музалас, който ще получи ролята на министър по миграционната политика. Припомняме, че в разговорите си със служебния премиер Василики Тану новият премиер похвали усилията на служебното правителство за справянето с бежанската вълна, което явно е спечелило и поста на Музалис.

Външен министър остава Никос Коциас, а лидерът на коалиционния партньор ANEL – Панос Каменос, ще запази поста си на министър на отбраната. „Независимите гърци” ще имат още двама представители в кабинета – Теренс Куик ще бъде зам.- министър по държавната администрация, а Елена Кунтура ще отговаря за туризма. Министър на държавната администрация остава близкият съратник на Алексис Ципрас Никос Папас.

Постът си запазва и енергийният министър Панос Скурлетис. България очаква от него да се активизира и да постави подписа си под окончателното инвестиционно решение за газовата връзка "Комотини - Стара Загора". 

Още за случващото се в южната ни съседка можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ГОЛЯМА ВЕСЕЛБА Е ОБХВАНАЛА ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА.Ако не решат въпроса с депозитите в банките много скоро ще заплачат.Очаква ги АРЖЕНТИНСКИЯ ВАРИАНТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още