IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова новото гръцко правителство да се придържа към реформите

Ципрас обеща да работи за възстановяване на стабилността на икономиката и банките

17:31 | 21.09.15 г.
<p>
	Алексис Ципрас посреща лидера на &quot;Независимите лидери&quot; Панос Каменос в офиса на &quot;Сириза&quot; в Атина. &quot;Независимите гърци&quot; обявиха, че ще обединят усилия със &quot;Сириза&quot; за формирането на коалиционно правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас посреща лидера на "Независимите лидери" Панос Каменос в офиса на "Сириза" в Атина. "Независимите гърци" обявиха, че ще обединят усилия със "Сириза" за формирането на коалиционно правителство. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер призова днес Гърция да работи за стабилност и да се придържа към споразуменията си за реформи след преизбирането на Алексис Ципрас за премиер, предадоха Ройтерс и БТА.

"Гърция сега се нуждае от широка подкрепа от всички партии, институционална стабилност и своевременно прилагане на реформите, за да се върне доверието", написа Юнкер в поздравително писмо до Ципрас.

В него председателят на ЕК посочва още, че съществува спешна необходимост от работещо управление на миграционната криза, която ще бъде темата на заседанието на Европейския съвет.

"Предстои ни много работа и нямаме време за губене, ... ще подкрепим новото правителство в неговите усилия", пише Юнкер.

От Германия също се чу призив за съвместна работа по миграционната криза.

Германия иска да работи в тясно сътрудничество по въпросите за бежанската криза и гръцкия дълг с новото правителство, което ще състави досегашния гръцки премиер Алексис Ципрас, съобщи Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

"Правителството ще работи в тясно сътрудничество и партньорство с новото гръцко правителство. Предложението не е само да преодолеем заедно кризата с дълга, а се отнася и за предизвикателствата, свързани с бежанците, за които трябват общи действия", каза Зайберт.

Той допълни, че има ясни принципи, на основата на които да бъде преодоляна кризата с дълга - това са споразуменията по третия спасителен план, които остават валидни след вчерашните избори в Гърция и след като бъде съставено ново правителство.

Еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис пък заяви, че победата на СИРИЗА на изборите в Гърция дава основания за надежда, че страната ще доведе до успешен край реформите, поискани от кредиторите, предаде Франс прес.

"Мислим, че е важно новото правителство да бъде съставено бързо, да се придържа към програмата (на третия помощен план, приет това лято - бел. АФП) и да продължи реформите", заяви Домбровскис на пресконференция в Берлин.

Според него фактът, че партиите, които са гласували за този спасителен план, са мнозинство в гръцкия парламент, "ни дава основания да се надяваме", че реформите, поискани от ЕС и МВФ, ще бъдат изпълнени.

Новото гръцко правителство ще възстановява стабилността на икономиката и банките, заяви от своя страна днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който говори на събрание на свои партийни сътрудници, предаде ТАСС.

Гръцкият народ ни даде ясен мандат, за да осъществим в единен фронт дълбоките промени и реформи и да изведем страната от кризата, подчерта Ципрас.

По неговото мнение новото правителство трябва да поправи грешките и недостатъците на предишните седем месеца на власт на СИРИЗА и нейния по-малък партньор в правителствената коалиция - партията Независими гърци.

Като най-непосредствени цели в следващия период Ципрас посочи пълното възстановяване на стабилността в икономиката и функционирането на банките, разширяване на "плацдарма", който той е завоювал в преговорите с кредиторите, а също предстоящото "първо критично важно сражение по въпроса за съкращаването на гръцкия дълг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още