IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА в търсене на начина и вълкът да е сит, и агнето да е цяло

Бившите бунтари срещу европейските кредитори обещават в своята програма да изпълнят поетите ангажименти в споразумението, но и мерки за смекчаването им

11:54 | 07.09.15 г. 2
<p>
	Лидерът на СИРИЗА още не се отказва от надеждата след 20 септември да може да сформира свой кабинет. Снимка <em>Ройтерс</em></p>

Лидерът на СИРИЗА още не се отказва от надеждата след 20 септември да може да сформира свой кабинет. Снимка Ройтерс

Бившата бунтарска партия СИРИЗА даде заявка за своето ново място в политическия живот на Гърция. Късно снощи лидерът й – бившият премиер на страната Алексис Ципрас, представи официално своята нова управленска програма. С нея партията обещава да изпълни своите ангажименти към кредиторите, а в същото време и мерки, които да смекчат ефектите от изпълнението на третата спасителна програма.

Реално СИРИЗА е първата партия с официално представени идеи за след изборите на 20 септември. Досега кампаниите на останалите политически сили минават през нападки срещу СИРИЗА или персонално срещу лидера й. Очакванията са в следващите две седмици до изборите поне основният опонент „Неа демократиа” да покаже планове за управление.

Новата управленска програма на СИРИЗА цели връщането на суверенитета на страната, посочи в реч пред представители на бизнеса по време на Солунския панаир бившият премиер, пише „Етнос”.

Това ще стане чрез мерки в няколко направления, сред които възстановяване на ликвидността и модернизацията на институционалната рамка за инвестиции, укрепване и преориентиране на селското стопанство и развитието на социалната икономика.

До 1 януари 2016 година банките, включително малки и кооперативни банки, в южната ни съседка трябва да бъдат рекапитализирани. В изпълнение на плана за повишаване на ликвидността ще бъде създадена нова банка за развитие, ще бъде използвана новата инвестиционна програма на ЕС (Планът Юнкер) и финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската инвестиционна банка.

СИРИЗА планира и създаване на центрова за подкрепа на бизнеса, за да се подобри конкурентоспособността на малките и средните предприятия. Ципрас обеща и реформи в сектори с олигополни интереси, сред които и търговията на дребно с горива.

За една от болните теми в гръцкото общество – селското стопанство, СИРИЗА е предвидила борба с нелегалния внос на стоки и прозрачно управление на помощите по Програмата за развитието на селските региони. Подготвят се и различни програми, които да защитят доходите на земеделските производители. Ще има консултации и обучения за земеделците, обещават още бившите управляващи.

По отношение на социалната икономика СИРИЗА планира промяна в отделни закони, които да подпомагат създаването кооперации, както и институционална рамка, даваща възможност на фалирали предприятия да бъдат превръщани в кооперации и управлявани от бившите им служители.

Специален фонд за укрепване на социалната икономика ще финансира част от мерките, а средствата в него ще бъдат набирани от налагани административни санкции, дарения, спонсорства и европейски средства.

При нов мандат правителството на СИРИЗА обещава активни политики за намаляване на безработицата, както и мерки срещу „хуманитарната криза” в страната. С крайната бедност радикалните леви ще се борят с мерки като социална карта на доходите, помощи, но в натура – за наем на жилище, енергийни помощи, за здравеопазване и т.н. Всички деца в началните училища в най-засегнатите от кризата региони ще получат хранене в училищата.

По отношение на здравеопазването е предвидено електронно управление - ще бъдат издавани електронни здравни карти и ще има електронен регистър на пациентите, както и други мерки, които да намалят бюрокрацията, разхищенията и корупцията в сектора.

В програмата на Ципрас не е пропуснато и образованието. Трябват радикални промени, които ще бъдат реализирани чрез непрекъснато обучение на учители, двуезично обучение и други мерки.

При представянето на програмата си Ципрас повтори, че ако не е било подписано третото споразумение, икономиката на страната е щяла да бъде разрушена. Подписването на тригодишния план на стойност 86 млрд. евро е затворило и дебатите за излизането на Гърция от еврозоната. 

На първо време обаче СИРИЗА трябва да спечели изборите, при това с близко до пълно мнозинство резултат. Това не е много реалистично, макар че в левицата не се отказват от надеждата, сочейки големия брой гърци, които още не са решили кого да подкрепят на тези избори (между 15% и 20%, според различни проучвания).

Пък и нерядко сме били свидетели на красиви програми, които остават само на хартията, на която са написани. 

Повече за дълговете на Гърция можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"СИРИЗА в търсене на начина и вълкът да е сит, и агнето да е цяло "- А на овчаря-светла му памет ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
На заспалия на снимката времето свъри. Няма и алтернатива освен коалиционно правителство или НОВИ ИЗБОРИ!НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С БАНКОВАТА КРИЗА И БЛОКИРАНИТЕ В ЧАСТНИТЕ БАНКИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРА ДЕПОЗИТИ НА ГРЪЦКИ ВЛОЖИТЕЛИ. Цирка ще продължи докато вложителите все още се надяват.Когато изчезне НАДЕЖДАТА ще дойде времето на правораздаването. МАЙКА ИМ ЖАЛНА ТОГАВА И НА СИРИЗА И НА ЦИПРАС И НА ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА УЧАСТВАЛА В ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ ПРЕВЪРНАЛ ВЛОГОВЕТЕ НА ГЪРЦИТЕ В ЗАЛОГ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧАСТНИ БАНКИ!А Европа?НА ЕВРОПА ИЗОБЩО НЕ И Е ДО ГЪРЦИЯ И ДО ЗАМЯНАТА НА ГРЪЦКОТО ЕВРО С ДРАХМА!ТЯ СЕГА СЕ СПРАВЯ С НАШЕСТВИЕТО НА ИСЛЯМСКИТЕ ОРДИ НАСТЪПВАЩИ ПОДМОЛНО КЪМ ТИХИТЕ ПРИСТАНИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още