fallback

Шойбле: Време е за повишаване на лихвените проценти

Според германския финансов министър по-добре е лихвените проценти да бъдат вдигнати по-рано отколкото твърде късно

22:12 | 14.10.15 г. 12

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че не е доволен от ниските нива на лихвените проценти и призова те да бъдат вдигнати „по-рано отколкото твърде късно“, съобщава Ройтерс.

Неговият призив идва на фона на разгорещения дебат във Федералния резерв на САЩ (Фед) дали централната банка трябва да повиши лихвените проценти през тази година или да задържи увеличаването им докато рисковете, свързани със забавянето на Китай и други световните тенденции, не се изяснят.

Въпреки че това не е първият път, когато Шойбле изказва подкрепа за „нормализиране“ на лихвените проценти, тя идва в момент, в който германската икономика е изправена пред нови заплахи от отслабването на развиващите се пазари и скандала с емисиите от дизелови автомобили на най-големия ѝ производител на автомобили Volkswagen.

На инженерна конференция в Берлин Шойбле заяви, че лихвените проценти са „твърде ниски“ и добави, че това създава проблеми, особено по отношение на пенсионното осигуряване.

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниски нива от 0,05% и печата пари, за да подкрепи икономиката на еврозоната и да вдигне ниската инфлация.

Шойбле заяви, че преследваната от централните банки парична политика означава, че има достатъчно ликвидност на пазарите по света, но добави: „Не искам да свикваме с политиката такава, каквато е в момента“.

Той предупреди, че централните банкери не трябва да попадат в капана на поддържане на ниски лихвени проценти с цел активна подкрепа на икономическите перспективи, сравнявайки това с положението на „наркоман“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още