IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще работи по съвместен план за действие с Турция за бежанската криза

Анкара ще получи допълнително финансиране и обещание за отпадане на визите за турски граждани в замяна на съдействието

12:01 | 15.10.15 г. 3
ЕС ще работи по съвместен план за действие с Турция за бежанската криза

Европейският съюз (ЕС) ще работи по съвместен план за действие с Турция за овладяването на бежанската криза. Това става ясно от проектозаключенията от започващата днес среща на върха на ЕС, на която ще се обсъждат миграцията, както и намеренията на Великобритания да напусне съюза.

В замяна Анкара ще получи значителна финансова подкрепа. ЕС ще разработи и пътна карта за премахване на визите за турски граждани.

ЕС иска да договори и конкретни мерки с държавните глави от Африка на предстоящата конференция за миграцията, която ще се състои във Валета, Малта. Планира се изграждането и поддръжката на безопасни приемни центрове в засегнатите от бежанската вълна региони, ускоряване на процедурите по разглеждане на заявленията за убежище, осигуряване на достъп до работа и образование за мигрантите и ускоряване на процедурите по депортация на икономическите мигранти и мигрантите от т.нар. от ЕС "безопасни държави".

Ще се засили и сътрудничеството по изграждане на интегрирана система за управление на външните граници на съюза.

Брюксел ще продължи и с процеса по изграждане на „горещи точки“ за идентификация, регистрация и снемане на пръстови отпечатъци от кандидатите за международна закрила и другите имигранти. Държавите членки ще трябва да осигурят обещаните средства и експерти, които да работят на терен с хората.

Планира се и разширяване на мандата на европейската агенция Фронтекс да организира операции по изпращане у дома на имигранти, които нямат основание да остават в ЕС.

Съветът на ЕС изразява и загрижеността си от руската намеса в сирийската война и се опасява от засилване на бежанската вълна заради руската операция. Що се отнася до Либия, ЕС приветства предложението отпреди няколко дни на ООН за правителство на националното единство, което беше отхвърлено и от международно признатото правителство на страната, и от бунтовниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
...Европа ще получи изрязания член откъм задната страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
"В замяна Анкара ще получи значителна финансова подкрепа. ЕС ще разработи и пътна карта за премахване на визите за турски граждани."Ето как сега заради глупостите на бабиерата и европедерастите , Европа ше получи пак *** отзад , и даже ше си плати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
A добър ден! Отдавна трябваше, а ние още сме ЩЕ!Докато ЩЕ, те ще се настанят, после *** ги връщай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още