IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на Великобритания се сви повече от очакваното през септември

Държавата отчита рекорд както в приходите, така и в разходите през месеца

17:03 | 21.10.15 г.
<p>
	Британският финансов министър Джордж Озбърн. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Джордж Озбърн. Снимка: Архив, Ройтерс

Дефицитът на Великобритания показа подобрение през септември на фона на рекордно високите приходи от данъка върху доходите, корпоративния данък и ДДС, предава Ройтерс.

Държавният дълг на Великобритания спада до 9,4 млрд. паунда през септември от 11 млрд. паунда година по-рано. В същото време икономистите предричаха дългът на Обединеното кралство да спадне по-малко -  до 10,1 млрд. паунда.

Но данните, които представи Службата за националната статистика днес, сочат, че британският финансов министър Джордж Озбърн все още е изправен пред предизвикателство, за да постигне целевото равнище на държавните заеми за годината, след като данните за август не бяха толкова обнадеждаващи, коментира Ройтерс.

Този септември приходите от данъка върху доходите, ДДС и корпоративния данък са най-големите в историята, но и общите разходи на правителството също са най-големите, откакто се води статистика. През първата половина от данъчната 2015/2016 г. нетните получени заеми от публичния сектор са се понижили с 13,9% спрямо същия период на предходната данъчна година до 46,3 млрд. паунда.

Откакто консервативната партия на Озбърн спечели пълно мнозинство на парламентарните избори през май, финансовият министър засили фокуса си върху намаляването на бюджетния дефицит, като си постави за цел през бюджетната 2019 -2020 г. да бъде отчетен излишък.

До момента Озбърн не срещаше особени трудности при намаляването на разходите, но някои икономисти са на мнение, че по-нататъшното им съкращаване ще срещне по-голяма съпротива, тъй като най-лесното орязване на харчовете вече е направено.

Финансовият министър е изправен пред преговори дори в собствената си партия, за да смекчи въздействието на намаляването на данъчния кредит за работниците - нещо, което според критиците е в разрез с обещанията на премиера Дейвид Камерън да подпомогне работещите семейства.

Намаление на бюджетния дефицит тази година до 69,5 млрд. паунда, или 3,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е целта на Озбърн. За сравнение, в края на миналата бюджетна година дефицитът беше в размер на 89,2 млрд. паунда.

Миналия месец данните от бюджета разочароваха, като беше отчетен най-големият августовски дефицит от три години насам, причинен от промяната в модела на данъчно облагане на приходите през тази година. Очаква се министерството на финансите да излезе с обновена прогноза за бюджета на 25 ноември заедно с подробности за това как държавата ще намали разходите си през следващите четири години. Очаква се промените да срещнат съпротивата на новия лидер на лейбъристите - Джереми Корбин.

До края на миналата година силният икономически растеж не успя да се трансформира в увеличение на приходите от данъци, но от тогава насам покачването в броя на заетите и в нивото на заплатите рефлектира в покачване на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още