IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa пред нова стачка

Преговорите със синдиката на кабинния екипаж Ufo са се провалили

20:29 | 01.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият европейски авиопревозвач Lufthansa и синдикатът на кабинния екипаж на германската авиокомпания Ufo отново са изправени пред непреодолимо препятствие в спора за възнагражденията, предава DPA.

„Преговорите се провалиха. Предложението на Lufthansa е напълно неприемливо“, заяви директорът на Ufo Николей Баублис. По думите му дадените устно гаранции за запазване на работните места в писмения договор са се превърнали в избирателни формулировки. С това той оправдава и отказа да синдиката да приеме офертата на ръководството. Предложението за продължаване на преговорите пък е било отхвърлено от Lufthansa, критикува Баублис. По думите му Lufthansa нямала интерес към едно социално партньорство. 

По-късно синдикатът ще оцени досегашните кръгове на преговорите и ще вземе решение за следващите стъпки, като конкретните решения ще бъдат обявени в понеделник.

Синдикатът се бори за запазване на сегашните условия за пенсиониране на 19 000 кабинни служители. Спорът вече се проточва над две години, като първите преговори бяха през декември 2013 г.

В средата на октомври Ufo вече отхвърли предложение на Lufthansa като „провокация“ и призова компанията да подобри условията до края на договорения по-рано срок за преговори – 1 ноември. Малко преди изтичането му – в петък, Lufthansa стартира нов опит за разрешение на спора. Оттогава двете страни са в контакт.

Но спорът с  Ufo не е единственият спор за заплащане, в който е въвлечена авиокомпанията. Тя води редица преговори с отделни синдикати за различни професионални групи. По данни на концерна преговори се водят с профсъюзите Vereinigung Cockpit (VC) – за пилотите, Ufo – за кабинния екипаж и Verdi – за наземния персонал. Най-сложната тема са обявените в края на 2013 г. от компанията нови условия за пенсиониране. Авиокомпанията се противопоставя на искането на Cockpit за увеличаване на заплатите с 5% и на предоставянето на гаранции, че няма да наема чуждестранен персонал, за да свие разходите си и да изпълни плана си за подобряване на годишните печалби с 1,5 млрд. евро до 2014 г. 

Ufo пък настоява за 5% увеличение на заплащането за кабинния екипаж и гаранции за работните им места. Съюзът, който представлява около две трети от 1900-членния екипаж на Lufthansa, твърди, че неговите членове не са имали увеличение на заплатите през последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още