fallback

Юнкер намекна за спиране на финансовата помощ за страните, отказали бежанци

Председателят на Европейската комисия предупреди за възможно намаляване на помощта за развитие

18:49 | 05.11.15 г. 10

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер разкритикува някои страни от Източна Европа за отказа им да приемат бежанци и ги предупреди за възможно намаляване на помощта за развитие в бъдеще, съобщава Bloomberg.

Унгария, Чехия, Словакия и Румъния се противопоставиха на решението на Европейския съюз (ЕС) от септември, според което всяка страна членка трябва да приюти част от 120 хил. бежанци, прииждащи към Европа в резултат на кризата в Близкия изток.

Макар да не посочи потенциални области, Юнкер каза, че „може би трябва да се замислим дали предоставянето на европейски пари от европейския бюджет може да бъде спряно, ако страна членка не изпълнява своите отговорности“.

Някои източноевропейски страни са забравили за помощта, която получиха, за да възстановяват обществата си след падането на комунизма, заяви Юнкер на банкова конференция във Франкфурт в четвъртък. Той разкритикува най-вече правителствата от ЕС заради одобряването на политиката спрямо бежанците на срещите в Брюксел, която след това не са спазили.

Всичко бежанската криза четете

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още