IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС

Ще помагаме на хората. Това е Европа, в която живеем. Това не е Европа на стените и бодливата тел, заяви премиерът Алексис Ципрас

09:37 | 04.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на извънредна среща на ЕС по бежанската криза. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на извънредна среща на ЕС по бежанската криза. Снимка: Ройтерс

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС в други европейски страни, заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Първата група от 30 бежанци от Сирия и Ирак отлита днес за Люксембург, каза Ципрас на летището в Атина.

"Разбирам, че днес това е капка в морето, но ще се постараем да превърнем тази капка в голям поток на организирано разселване на бежанците от страните, в които те са приети временно", посочи гръцкият премиер. 

Припомняме, че вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че насрочва ново извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз (ЕС) по въпросите на миграцията за 12 ноември. Основната цел на извънредната среща ще бъде да се даде оценка на изпълнението на приетите мерки за справяне с кризата. Предвижда се отчитане напредъка на преговорите с Турция по миграционните въпроси и оценка на дейностите по прилагането на квотите за разселване.

"Сигурен съм, че условията там ще бъдат великолепни и днес ние с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос казахме на летището в Атина "довиждане" на тези хора, които заминават на пътешествието на мечтите им.
Днес за първи път видях усмивки на лицата на децата, бягащи от войната. Ще положим всички възможни усилия тези усмивки да станат повече", каза Ципрас.

"Ще помагаме на хората. Това е Европа, в която живеем. Това не е Европа на стените и бодливата тел, добави той.

Днес от Атина за Люксембург заминават шест семейства от Сирия и Ирак. Те са сред първите мигранти, които ще бъдат разселени по двегодишния план на ЕС на стойност 780 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

БТА

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
С този премиер и след неизбежния фалит - 2/3 год. Ще започне разселване на гърци. Подобно на разселването на българи след 89г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
С този премиер и след неизбежния фалит - 2/3 год. Ще започне разселване на гърци. Подобно на разселването на българи след 89г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още