IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изпраща към Люксембург първата група мигранти по линия на евроквотите

България е обявила готовност да приеме 40 бежанци от полагащата ѝ се квота и да отпусне 200 хил. евро за бежанските лагери в Близкия изток

15:35 | 03.11.15 г.
Гърция изпраща към Люксембург първата група мигранти по линия на евроквотите

Гърция изпраща първата група мигранти по линия на европейските квоти. Днес 30 души ще отлетят за Люксембург, където ще продължи процедурата за предоставяне на убежище, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

С групата днес ще се срещнат гръцкият премиер Алексис Ципрас, председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, гръцкият министър на вътрешните работи, който отговаря за миграционната политика, Янис Музалас, еврокомисарят по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос и външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Люксембург е третата държава от ЕС, която ще приеме бежанци по схемата, която европейските власти одобриха преди малко повече от месец. През октомври няколко групи еритрейци и сирийци бяха преместени от Италия в Швеция и Финландия.

Според Аврамопулос над 600 хил. души са влезли в Европа през Гърция през тази година. Той призова и останалите държави членки в общността да предприемат необходимите стъпки, за да може да се ускори релокацията на мигранти от Гърция и Италия.

ЕК припомня, че на 14 септември Съветът на правосъдните министри на държавите от ЕС одобри преместването на 40 хил. бежанци от Италия и Гърция, а на 22 септември Съветът на вътрешните министри подкрепи преместването на още 120 хил. души от двете държави в останалите.

Планира се в процеса по преместване да участват тези кандидати за убежище, чиито молби имат най-голям шанс да бъдат одобрени. Процедурата по кандидатстване за убежище ще продължи в съответната държава, към която бежанците бъдат пренасочени. Когато молбите им за убежище бъдат одобрени, бежанците ще получат правото да пребивават в съответната държава, а страните ще получат по 6 хил. евро помощ на приет човек, припомнят от ЕК.

Междувременно България е обявила готовност пред Европейската комисия да приеме 40 бежанци от полагащата ѝ се квота за презаселване от Гърция и Италия, както и да отпусне 200 хил. евро финансова помощ за лагерите край Сирия, съобщава Dnes.bg.

Не е ясно каква ще е националността на 40-мата, идващи в България, нито дали те ще дойдат от Гърция или от Италия. Става дума за хора, които са идентифицирани и за които е ясно, че имат нужда от международна защита.

Брюксел обаче съобщава, че София още не е определила свои служители, които да участват в подбора на бежанците, които ще бъдат настанени у нас. Те трябва да работят заедно с местните власти в 11-те "горещи точки" в Италия и Гърция.

България не е отговорила и на молбата на Европейската гранична агенция Фронтекс за изпращането на специалисти по идентификация и вземане на отпечатъци. Един експерт ще бъде командирован в Европейския офис за бежанците. Двете европейски агенции поискаха 1 117 души от страните членки, за да могат да обработват по-бързо очакващите разпределение бежанци и да засилят контрола по границите на ЕС. До момента са набрани само 506 души от необходимия персонал.

ЕС обеща да събере 4 млрд. евро, за да задържи бежанците в лагерите в Близкия изток и да намали миграционната вълна към Европа. За целта са необходими още 2,3 млрд. евро.

Слабо върви и изпълнението на искането за помощ с палатки, одеяла, матраци и спално бельо. Еврокомисията насърчи страните от Западните Балкани да задействат механизма за взаимопомощ, за да подслонят новопристигащите, които спят на открито в студа. Осем държави откликнаха на молбата на Хърватия, Словения и Сърбия. България, която се отзова на подобно искане от Унгария през лятото, сега не е сред заявилите, че ще помогнат.

Междувременно белгийските власти се похвалиха с рекорден брой иракчани, поискали да напуснат доброволно страната. 560 души са си тръгнали за 10 месеца при 58 за цялата минала година. Масовото напускане става, след като имиграционните власти изпратиха писма на иракските граждани, подали молби за убежище, в които ги информират, че спират временно разглеждането им заради подозрения в измами.

ЕК обяви също така, че отпуска хуманитарна помощ в размер на 62 млн. евро в подкрепа на сирийците, които са били принудени да избягат от домовете си заради войната в страната и са се разселили на други места в Сирия, както и бежанските лагери в съседните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още