IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се нова вълна имигранти от Африка

Средиземноморският бряг на Африка е своеобразна „чакалня“ за рекорден брой хора, които се опитват да се доберат до Европа в търсене на спасение

18:02 | 03.11.15 г. 10
<p>
	Група нелегални имигранти от Африка са задържани във военна база в Либия след опит да стигнат до Европа.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група нелегални имигранти от Африка са задържани във военна база в Либия след опит да стигнат до Европа. Снимка: архив, Ройтерс

На африканския бряг на Средиземно море се пише нова глава от бежанската криза, твърди The Wall Street Journal.

Докато светът гледа как стотици хиляди сирийци пристигат в Европа от изток, заради терористичните групи на север от Сахара се формират мащабни групи от африканци, които също търсят път към Стария континент.

Безпрецедентен брой мигранти от поне десетина африкански държави пристигат в Мароко, Алжир и Либия. Те нощуват в изоставени жилища и складове или направо на улиците, или пък обитават все по-бързо разрастващите се лагери в околностите на населените места, като преживяват с отпадъци и крадат вода.

В столицата на Мароко Рабат около 50-на африканци са се настанили в изоставен магазин, който местните жители наричат "Титаник" заради вероятността голяма част от обитателите му да не успеят да стигнат до Европа в опасното си пътуване по море. Сред тях са университетски преподавател, който владее няколко езика, бивши военни и дори успешен поп певец.

Някои от тези хора са на това място от няколко години, обирани и измъчвани от трафиканти на хора, отбягвани от съседите и нарязани от бодливата тел на оградите, които се е наложило да преминат.

Някои от тях признават, че нито могат да заминат за Европа, нито да се върнат у дома. А ако не стигнат до Европа, единственият им избор е да умрат.

Средиземноморският бряг на Африка е своеобразна „чакалня“ за рекорден брой хора, които се опитват да се доберат до Европа в търсене на спасение.

В Мароко бяха изградени нови огради около испанските анклави Сеута и Мелиля, финансирани от Европейския съюз (ЕС), с които да се намали притокът на мигранти. Патрулите в Гибралтарския проток са подсилени с камери и друга техника, за да предотвратят пристигането на още хора по море.

Над 100 хил. са африканските мигранти в Мароко, още поне половин милион души са в Либия, сочат данните на Международната организация по миграция. Те са и живото доказателство за провала на европейската стратегия срещу миграцията.

Политиците в ЕС искат да финансират съседните на съюза държави, за да държат колкото се може повече мигранти на тяхна територия, да издигат огради и да контролират бежанската вълна. Никакви огради и други мерки обаче не могат да убедят африканците да не тръгват на опасното си пътуване. Все повече от тях тръгват и все повече пристигат. В Испания например е регистриран ръст от 30 на сто на новопристигналите бежанци по море само през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година, по данни на Фронтекс.

Останалите са „заседнали“ с чувството, че възможностите им за по-добър живот се изчерпват, тъй като напливът от сирийци изтощи апетита на Европа да приема имигранти.

За много от африканските мигранти не може да се определи дали са икономически, или търсят убежище от конфликти. Заради дългогодишните терористични атаки в Африка е невъзможно да се каже кои бягат заради ислямистките бунтове и кои – за да избегнат бедността.

В един момент Мароко се превърна в ключова дестинация за африканските мигранти, дори не транзитна дестинация. Рабат нееднократно е предлагал на хората безплатни полети и автобусни билети до родината им, но много малко от тях се съгласяват да се върнат. Нараства и напрежението сред местните.

За да избегнат сблъсъци с полицията, много от тях се местят в горите край градовете и издигат лагери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
И китайците ще тръгнат, то това си беше ясно и по добре.Няма да има граждански войни а по скоро липса на власт и ред.Ще видиш политически отговорните как ще сврат в дупките си като мишлета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
Тя Европа ще оцелее но няма да прилича на себе си. Предстоят граждански войни до няколко години. Не можем да асимилираме толкова пришълци, а по-скоро ние ще се претопим. А иначе ще гледаме режисирания театър с Волен Сидеров и ще ни отвличат вниманието от същински важните неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
Каква е тая ***. Няма ли кой да ги спре тези орди.Повечето мъже сме се клели в знамето, че ще защитаваме Родината си от всякакви врагове- външни и вътрешни. Сърцето ми се обръща като гледам какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 8 години
Ама как ти личи че децата ти не са в Европа ако знаеш ! От мен да знаеш че сдуханата Европа все пак ще оцелее, но сдуханата Америка пак ще се превърне в Британска колония от по нов модерен вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Те има къде да намерят по добър живот и в самата Африка, но някой ги ориентира сполучливо към Европа. Самата истина е че те няма да намерят по добър живот в Европа, просто не бягат тези които трябва а тези които не трябва.Целта е Европа да се върне назад с десетилетия, няма защо да се заблуждаваме - граници, разделяне в самата Европа и т.н.т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Нека да идват! Все повече да идват! Да потъне тази Европа - с всичкото си богатство и порок! С краденото и довличано от векове злато и чуждо имане, с отказа си от Христа и изгонването му от храма, с ламтежа си за безсмислен разкош, преследване на безгранично разточителство и лукс, лакомия и преяждане, разврат и лицемерие... Да се затрие като Содом и Гомор!Ще си проличи, че вече е дошло времето по това, че повечето европейци ще гледат тъ^по, ще пишат разнопосочни дра^йфни из нета, ще се карат помежду си, но никой няма да направи нищо реално, за да защити земята си от нашествието! Това ще е знак, че вече сме издухани, че Европа е прочетен вестник и заслужава всичко, което предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Двама по яки мъжаги вземат веслата и разчистват терена...жестоко е , обаче е вече въпрос на оцеляване. Не мислете че тия дето искат да се качат на лодката мислят доброто на тия дето вече са в нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Ако се напише ще излязат само звездички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Някой знае ли какво се прави когато спасителната лодка е вече препълнена и от водата продължават да напират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още