IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa предупреждава за нови стачки преди Коледа

В спора със синдиката на стюардесите засега няма изглед за помирение

13:39 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отчетът на Lufthansa за ден шести от най-дългата стачка в историята на групата е опустошителен: финансовите вреди вече са „в двуцифрен милионен обхват". А освен това компанията е заплашена и от нови стачки по време на предколедния сезон.

В самия спор със синдиката на стюардесите засега няма изглед за помирение, предава DPA. През шестия ден на стачката авикомпанията отмени 933 полета, като от това са засегнати 107 хил. пътници на кратки, средни и големи дестинации. От началото на стачката през миналия петък до сряда концернът е отменил 3700 полета, като засегнати са били 443 хил. пътуващи. 

Протестът на кабинния персонал започна миналия петък (6 ноември) и се предвижда да продължи една седмица - до 13 ноември включително. Стачката не засяга подразделенията на Lufthansa като Eurowings, Germanwings, Swiss и Austrian Airlines.

„Това е най-дългата стачка, която клиентите на Lufthansa, нашите служители и нашите партньори са принудени да изживеят“, казва членът на Борда на директорите Бетина Фолкенс в интервю за таблоидния всекидневник Bild.
„Финансовите щети вече възлизат на двуцифрен милионен размер".

Въпреки това синдикатът ще остане твърд срещу синдиката Ufo, казва тя. „За съжаление, трябва да издържим този конфликт, за да осигурим по-добро бъдеще за Lufthansa – и особено за служителите ни". Фолкенс призова стачкуващите към помирение. „Със стачката режете клона, на който седим всички ние. Единствените, които се радват, са нашите конкуренти“.

Същевременно мениджърът предупреди за нови възможни протести в предколедния сезон. На въпрос дали клиентите може да очакват стачки по Коледа, Фолкенс казва: „Не мога и не искам да си представя това. Ние трябва ясно да покажем на служителите си, че промените са важни за тяхното бъдеще и перспективи и не са насочени срещу тях“.

Опитите на компанията, която влиза в състава на германския борсов индекс Dax, да стопира най-дългата стачка в корпоративната си история чрез решения на съдилища по трудовите спорове засега са без последствия. Съдилищата в Дюселдорф и Дармщад отклониха заявленията за съдебни разпореждания. Според решенията Ufo може да продължи със стачката до петък. Компанията обжалва решението на съда в Дюселдорф пред местния окръжен съд по трудовите спорове. Lufthansa е подала жалба, заяви говорител на концерна.

Припомняме, че преди няколко месеца Lufthansa успешно спря по същия начин чрез иск в градския съд в Хесен стачката на пилотите. Концернът обвини тогава синдиката VC, че организира "мнима стачка".

Синдикатът се бори да осигури преходни плащания за своите 19 хил. членове, ако те се пенсионират по-рано като част от спор по трудовите договори с ръководството, което иска да свие разходите си.

Превозвачът направи ново предложение, вдигайки размера на еднократното плащане с 1000 евро до 3000 евро, съобщиха членове на борда на концерна след кризисно заседание. Компанията също така обяви, че ще отстъпи от предложението си за повишаване на възрастта за ранно пенсиониране от 55 на 56 години. Новата оферта бе незабавно отхвърлена от синдиката, който заяви, че е само "минимално" подобрение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още