IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга правилата за разрешаване на оръжия

Нови закони трябва да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им

08:55 | 17.11.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз възнамерява да затегне правилата си за разрешаването и употребата на оръжия, заявиха представители на ЕС по повод на извънредна среща на вътрешните министри на държавите членки, която се проведе след терористичните атентати в Париж, предава Ройтерс.

На срещата си в петък министрите ще направят опит да прокарат незабавно нови закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Сред възможните мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продажба с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.

Огнестрелните оръжия могат да се деактивират, за да не могат да бъдат използвани, но често вратички в националните законодателства позволят възстановяването на оръжията, които вече са извън употреба.

Натискът за такива мерки е особено силен, след като се оказа, че атентатът срещу редакцията на френското списание Charlie Hebdo е извършен с автомат "Калашников", който е бил обявен извън експлоатация, за да бъде свободно продаван на пазара.

Европейската комисия работи от 2013 г над предложение за приемане на нови правила с общи минимални стандарти в целия ЕС и възнамерява да направи ревизия на съществуващото законодателство за огнестрелните оръжия, „за да се намали правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури“.

„Дейността по тази тема в момента значително се ускорява", заяви говорител на комисията на пресконференция в понеделник.

Тъй като в Европа оръжия могат да бъдат внасяни от съседни страни, министрите също така ще обсъдят начините за засилване на проверките на външните граници на Шенгенското пространство.

Шенгенските граници вече са подложени на сериозно предизвикателство заради огромния наплив на имигранти от Близкия Изток и Африка.

Освен това европейските държави планират ново споразумение за обмен на информация за пътниците в самолети в европейското пространство. Представители на държавите членки ще проведат преговори по темата днес, за да може да се преодолее блокираното до момента законодателство за позволяване на единна система с данни за пътниците.

Темата може да следите тук

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
ОК Мави. Написаното от мен го казвам като бивш служител на родните служби и като бивш член на БФДС. Радвам се, че според теб съм бройлер с изграден от филмите манталитет, а не съм здраво стъпил на земята гражданин, който трепетно очаква защитата от някой друг....И да. Насочвал съм и не само оръжие срещу други хора. Ако ти го приемаш като свръх усилие за съвестта или нервната система, да те открехна. Не е.По въпроса за нещастните случай с огнестрелните оръжия ще ти кажа едно единствено нещо. ЗАБРАНЕТЕ тогава и *** коли, ножове и всякакви други ОПАСНИ предмети, защото с тях се извършват стотици пъти повече убийства, от колкото с огнестрелните!!! Напуснах форума, сега напускам и това място. Омръзна ми от хора, които са специалисти по всичко, без да виждат, че сами си подлагат главата на дръвника. Успех! Скоро *** и *** ще ви излекуват до един от либераските ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"АФПГалерияСнимка: АФП Париж. Във Франция 13-годишно момче случайно"...в статистическата грешка е.По важното е, че всъщност масовото свободно разпространение на оръжия не може да бъде спряно. Особено ако има и движеща сила като тероризъм или откачени управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
*НЕ Е за носене постоянно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Да, редно е да има ограничения на публични събития. Оръжието е за вкъщи или когато си под риск, но е и за носене постоянно в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"За да стрелят по полицията,"- Не разбира се! Точно за да не си помисли полицията под командата на мафиот-политици да категоризира псевдо-произволно-неудобни граждани като терористи. Оръжието е гаранция и предпазва обществото от големите изкушения политиците да тръгнат в популистки и националистически и други радикални идеологии.- "или за да дадат повод на полицията да стреля по подозрителни граждани с "Гатлинг""Ако това е нивото и на полицията и на обществото, то със сигурност ще ускори еволюционният процес... Така че - да."Имате ли представа как се стреля срещу човек?"- Не, но мисля че няма да имам проблем, особено ако застрашава сигурността ми или сигурността на моето семейство."И как се живее след това?"- Вж. горния отговор. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Ми пипнаха ме на болното място - имам много лоши преживявания с оръжие извън сейфа!А ето и една днешна новинка:"АФПГалерияСнимка: АФП Париж. Във Франция 13-годишно момче случайно е застреляло свой съученик в училищен автобус, съобщава Газета.ру.По данни на френски медии, момчето, намирайки се в автобуса, е извадило от чантата си пистолета на своя баща, за да го покаже на съучениците си и случайно е възпроизвело изстрел. В резултат на стрелбата е загинало 12-годишно момче. След инцидента сградата на училището е била отцепена от полиция, провежда се разследване на инцидента."И това в държава, където под 5% от хората държат оръжие в къщи, от което под 20% е късо и нарезно! Ако стане масово, такива новинки ще са спрат изобщо да са новинки, а ежедневие!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Да, ако хората в залата бяха въоръжени, в настъпилата паника щяха да се изпозастрелят помежду си! Преди години на ловен излет по мой приятел стреля друг ловец от дружинката, защото решил, че е прасето, което чака! Общо 4 човека на открито, посред бял ден, 45 годишен военен, обучаван, стрелял, стрелял... просто адреналинът го подвел... Каква мислиш, че е била възможността за трезва преценка на 18-20-25 годишни пъпеши в тъмна зала, в която започват да трещят калашници! До теб в закрито помешение стреляли ли са с "Макаров"? Щото съм сигурен, че с АК не са! Значи трясъкът е х3! И сега си представи тези по^серковци, които вадят патлаците и започват да стрелят ... по кого? По 7 човека от 1000 или 2000 в залата? В тъмницата? Абе вие луди ли сте, или на луд шапката носите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
после аз съм бил търпеливият...хабиш си енергията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Точно затова трябва хората да имат оръжия."Защо? За да стрелят по полицията, или за да дадат повод на полицията да стреля по подозрителни граждани с "Гатлинг"? Вие двамата с Bones имате ли идея за какво пледирате? Имате ли най-бегла представа как изглежда едно щество, в соето всеки може да извади пушка и да се опита да си реши проблемите сам? Май нямате! Просто много филми сте гледали, а това говори много лошо за интелектуалното ви ниво, щом сте в дъстояние да формирате социален мироглед на база на такъв източник! Вие някога заредено оръжие срещу човек насочвали ли сте? Имате ли представа как се стреля срещу човек? И как се живее след това? Или сте от онази огромна маса безмо^зъчни бройлери, дето нямат идея за какво става въпрос, или сте с психични проблеми - комплексарихс фобии или необуздана агресия! Заявявам ви го като човек от семейство на военни, учен да стреля от дете, ловец по документи, но не съхраняващ дори ловното си оръжие у дома, от години не стрелящ и по животни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"а полицията само тази година е разстреляла почти 1000 човека с оправданието, че са били въоръжени, или поне така са изглеждали!"Точно затова трябва хората да имат оръжия.По предишния пост:Има мирни периоди, в които не ти трябва оръжие, има обаче и РАЗМИРНИ периоди в които да влезеш оръжие си е лудост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още