fallback

Джоузеф Стиглиц: В еврозоната предстои нова дългова криза

Дефектната структура на валутния съюз, която не позволява приспособяване, ще има големи последици, смята икономистът и нобелов лауреат

17:17 | 26.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обещанието на Марио Драги от 2012 г., че ще защитава еврозоната просто прикрива пропуските, причинени от дефектия дизайн на валутния съюз. Това заяви икономистът и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Сбърканата структура на еврозоната, която не позволява приспособяване, ще има големи последици; ще има нова евро криза“, казва Стиглиц. „Mиналия път Европа беше спасена от обещанието на Драги, че ще направи, каквото е необходимо. Това го наричам трик“, допълва той. 

Преди три години доходността по облигациите в еврозоната растеше бързо и коментарите на Драги, че ще защитава валутния съюз станаха повратна точка в дълговата криза, припомня Bloomberg. Според Стиглиц тези думи просто са разсеяли пазарите от дефицитите в системата.

"Ако се стигне до там, зад това твърдение няма да има нищо, особено предвид икономическата ситуация", казва Стиглиц.

Има реален риск от следващо проявление на дълговата криза в еврозоната. Много е вероятно да се прилагат просто повърхностни мерки, като цената за това би била продължавща стагнация“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още