IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: САЩ и Европа се нуждаят от фискални стимули, а не от ниски лихви

Китай ще избегне кризата поради огромните си доларови резерви, посочва Нобеловият лауреат

12:08 | 10.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: САЩ и Европа се нуждаят от фискални стимули, а не от ниски лихви

Еврозоната е подложена на "много ​​голям риск от рецесия", а САЩ продължават да постигат посредствено възстановяване, каза Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, който за пореден път алармира относно влошаващата се глобална икономика.

Ако Европа навлезе влезе в рецесия, тя най-вероятно ще бъде "сравнителна малка", но постоянната стагнация поставя единния валутен блок по пътя към едно "изгубено десетилетие", посочи пред CNBC професорът в Колумбийския университет.

"За мен проблемът не е дали страните от еврозоната растат повече или по-малко от очакванията. Основното е, че те не са там, където трябва да бъдат", изтъкна Стиглиц.

По думите му политиката на строги икономии е грешната рецепта за "ремонт" на икономиката на еврозоната, като именно тези мерки са в основата на икономическата стагнация.

"Европейските лидери подцениха това, което се случва с икономиката. За съжаление лидерите в Европа, по-специално в Германия, не изглежда да признават, че строгите икономии са една от причините континентът да се справя толкова зле", каза Стиглиц.

Нобеловият лауреат акцентира на заявяваната и преди негова теза, че гъвкавата парична политика включваща ниски лихви, не е отговорът на проблемите в икономиките на САЩ и Европа. "Това, от което наистина се нуждаем, са фискални стимули", посочи той.

По думите му в американската икономика има много неизползван капацитет.

"САЩ се движат също по този много посредствен начин. Забележително е колко нисък е ръстът въпреки факта, че... имаме някои много силни положителни резултати", каза той, имайки предвид огромните открити залежи на природен газ и процъфтяващия местен високотехнологичен сектор.

Запитан дали най-голямата икономика в света ще бъде достатъчно силна, за да приеме едно увеличение на лихвените проценти до средата на 2015 г., той каза, че "почти със сигурност не".

Стиглиц е по-малко притеснен за перспективите пред икономиката на Китай. "Въпреки че икономическият растеж се забавя, вероятността от криза не е голяма", отбеляза той.

"Китай се опира на мултитрилионните си доларови резерви. Те биха могли да ги използват, за да стимулират икономиката, ако нещата се влошат", изтъкна Стиглиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Предлагам на народното събрание да гласува заплатата на Стиглиц за мин на финансите за 4 години колкото и да е тя РБ и всички ние ще спечелим много повече отколкото ще му платим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Щиглиц да званне у Вашингтон да "разрешат" на Европата да си търгуват с руснаците как си беше преди и нема да са там къдет са са, да му го набия у човката и у нобеловия лауреат, ако тоя има нобелова награда за икономика, то аз треа да иам за космонавтика и цигуларност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още