IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup може да попадне под прекия надзор на ЕЦБ

С обединението на две от подразделенията си кредиторът ще прекрачи границата за сумата на активите, за да попадне в категорията на "значителните" кредитори

17:28 | 07.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След опростяването на структурата си Citigroup за пръв път ще по падне под прекия надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама източници, пожелали анонимност.

Новата структура, която ще се получи след обединението между Citibank Europe, със седалище в Дъблин, и британската Citibank International, вероятно ще попадне под прекия надзор на Европейската централна банка, тъй като ще бъде надвишен прагът от 30 млрд. евро размер на активите, посочва източникът пред Bloomberg. Сливането е насрочено за първи януари и с осъществяването му новата бизнес единица ще разполага с активи за около 57 млрд. долара, посочват изчисленията на Bloomberg на база данни от края на 2014 г.

Директният надзор от страна на ЕЦБ означава, че е възможно кредиторът да бъде подложен на стрес тестове, а капиталовите му буфери да трябва да отговарят на изискванията на европейския регулатор. Надзор над Citibank Europe ще упражнява сборен екип от ирландски регулатори и такива на ЕЦБ.

„Обединяването на тези две звена е част от глобалната ни стратегия да създадем по-проста, по-силна и по-безопасна институция“, коментира Ема Хунес, говорител на банката в Дъблин, без да посочи повече подробности.

Под натиска на надзорните органи и своите акционери Citigroup се ангажира да опрости структурата си и да намали броя на юридическите си лица, за да редуцира риска, след като се наложи да бъде спасена по време на финансовата криза.

Кредиторът, базиран в Ню Йорк, посочи, че сливането няма материално да засегне продукти, услуги или обслужването, а Лондон остава центърът за европейските клиенти на банката. Сделката, одобрена от властите в Ирландия миналия месец, ще доведе до сливане на капитала, който притежават двете отделни единици, са посочили източниците. Успешното обединение ще е положителен фактор за определянето на бонусите на ръководителите във Великобритания и Ирландия – Джон Брадрик и Адрин Бради, а също и за още 12 от директорите в двата борда, посочва още Bloomberg. Citigroup има около 2300 служители в Ирландия.

Решението за обединението на подразделенията не е свързано с опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС), за което ще се проведе референдум в началото на 2016 г., посочват още източниците пред Bloomberg. В Ирландия се намират 4 от 123-те т.нар. значителни кредитори за еврозоната, които са под директния надзор на ЕЦБ.

Банките, които се проверяват директно от ЕЦБ, управляват над 80% от активите на банковата система в региона и са изправени пред строг регулаторен контрол, тъй като надзорът се стреми да избегне повторни спасителни заеми, на каквито бяхме свидетели по време на кризата. Сред тези големи банки са и европейските подразделения на Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp и Royal Bank of Canada. По-малките кредитори пък се надзирават от местните надзорни органи в кооперация с ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още