IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на инвестиционните банки ще се понижат отново през 2015 г.

От 2009 г. насам приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини са спаднали с 50%

11:28 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите на инвестиционните банки ще се понижат отново през 2015 г.

Приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки в света са напът да се понижат отново през 2015 г. с 2% до 148 млрд. долара в сравнение с миналата година, въпреки че доброто представяне на акциите ще ограничи спада. Това показват резултатите от проучване на аналитичната фирма Coalition, цитирано от Ройтерс.

Това ще се случи след слабо трето тримесечие, в което приходите спаднаха с 8%.

Приходите на инвестиционните банки се смаляват през последните години, най-вече в Европа, след като по-суровите регулации, правните разходи и пазарната волатилност накараха банките да се преструктурират, да съкратят служители и да излязат от някои бизнеси.

Подразделенията за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини (fixed income, currencies and commodities, или FICC), които формират близо половината от приходите на инвестиционните банки и са особено засегнати от новите регулации, ще донесат със 7% по-малко приходи до 64,8 млрд. долара през 2015 г. спрямо 2014 г.

Данните на Coalition показват, че от 2009 г. насам приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини на 10-те най-големи инвестиционни банки са спаднали с близо 50%.

Светлина в тунела се оказва бизнесът на банките с акции, където се очаква приходите да скочат с 12% на годишна база до 44,8 млрд. долара, след като инвеститорите преразпределиха повече средства от портфейлите си в акции за сметка на облигациите.

Подразделенията за инвестиционно банкиране, които извършват услуги по сливания и придобивания и поемане на емисии акции и облигации, са напът да запишат 6% спад на приходите спрямо миналата година до 38,2 млрд. долара. Все пак активността на пазара на сливания и придобивания засенчва слабостите при емисиите на дълг и акции.

Сред всички банки, следени от Coalition, които са Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и UBS, приходите намаляха с 8% на годишна база през третото тримесечие до 34,1 млрд. долара.

През третото тримесечие приходите от FICC се понижиха с 18 на сто до 14,2 млрд. долара, приходите от инвестиционно банкиране се свиха с 3% до 9,1 млрд. долара, а тези от акции нараснаха с 4 на сто до 10,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още