fallback

Еврогрупата похвали усилията на Гърция

Премиерът Алексис Ципрас не вижда смисъл от участието на МВФ в спасителната програма за страната

12:22 | 08.12.15 г. 3

Позитивни са коментарите за работата на гръцкото правителство след заседанието на Еврогрупата късно снощи. Комисарят по икономическите и парични въпроси Пиер Московиси съобщи за "окуражаващо развитие" - основно относно рекапитализацията на четирите системни банки в страната, приемането на бюджета за 2016 година, а също и за данните за брутния вътрешен продукт на страната.

В пресконференцията след срещата на финансовите министри на еврозоната Московиси посочи още, че след системните банки идва ред и на по-малките финансови институции в Гърция.

"Този уикенд Гърция прие бюджета за 2016 година, в който присъстват задълженията, договорени през лятото", коментира още комисарят и допълни, че през тази седмица екип от представителите на институциите - кредитори на Гърция ще са в Атина, за да обсъдят изпълнението на тези задължения.

Очакванията са, че до седмица да бъде взето и решението за отблокирането на последната част от първия транш по третата спасителна програма за южната ни съседка. Сумата е в размер на 1 млрд. евро.

"Гръцкият БВП се очаква да бъде стабилен през 2015 година и да намалее с 0,7% през 2016 година", прогнозира още Московиси. Той отчете, че ситуацията се е подобрила видимо, защото през лятото, когато беше договаряна третата спасителна програма за Атина, прогнозите са били за свиване на БВП на страната с 2,3% през тази година и от 1,3% за следващата година.

Малко по-умерен е председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Той също признава напредъка на Гърция - особено за рекапитализацията на банките и голямото участие на частните инвеститори в процеса. Но припомни и че очаква реформите - фискални и структурни, които Атина все още не е започнала.

Междувременно гръцкото издание Greek Reporter съобщи, позовавайки се на свои източници, че правителството на Алексис Ципрас се кани да поиска оттеглянето на Международния валутен фонд (МВФ) от спасителната програма.

В пространно интервю за обществената телевизия ERT късно снощи гръцкият премиер не отрече слуховете и коментира, че Гърция не е искала МВФ да участва в третата спасителна програма за страната, вярвайки, че Европа сама трябва да се справи със своите собствени проблеми. От думите му стана ясно, че не смята за необходимо Фондът да участва в програмата и сега.

Гръцкият премиер беше категоричен още, че правителството е стабилно, макар и с подкрепата от 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент, а също и че няма да се стигне до намаляване на пенсиите догодина. Пенсионната реформа обаче ще бъде отложена с месец - вместо през декември, ще бъде дискутирана през януари 2016 г.

Ципрас коментира, че не очаква мярката да реши проблемите в сектора, особено на фона на 11-те орязвания на пенсиите през последните четири години. Затова и правителството ще потърси начин да не се стига до там, обеща премиерът. Възможността за ранно пенсиониране обаче ще отпадне, стана ясно още от думите на премиера. 

Реформата в пенсионната система е очаквана от кредиторите на страната, а намаляването на разходите за пенсии - заложено в изискванията към Гърция по програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още