IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси 600 млн. евро, за да не намалява пенсиите догодина

Управляващата коалиция не може да си позволи повече разцепление в собствените си редици

11:50 | 07.12.15 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство започва да търси начини да се споразумее със своите кредитори и да не намалява пенсии догодина. Реално управляващите нямат и друг ход, след като гласуването на бюджета на страната за 2016 година показа, че коалицията няма право на повече разцепление.

Бюджетната рамка, предложена от финансовия министър Евклидос Цакалотос, успя да премине през парламента, но срещу предвидените в нея мерки се обявиха всички опозиционни сили. А за пенсионната реформа, включваща намаляване на пенсии, правителството няма как да разчита на подкрепа и от своите редици.

Коалицията между Сириза и „Независимите гърци“ (ANEL) започна управлението си с мнозинство от 155 депутати в 300-местния гръцки парламент. Още при първото важно гласуване обаче двама депутати гласуваха срещу мерките на правителството и незабавно бяха изключени от партийните редици.

Така правителството е с на пръв поглед крехко мнозинство, но и опозицията е от една страна доста фрагментирана, а от друга – проевропейски настроена. В тази връзка и може да се очаква подкрепата й за някои от по-безконфликтни мерки, поискани от кредиторите.

Именно по този начин сегашният премиер Алексис Ципрас в първия си мандат успя да прокара ратификацията на оспорваната вътре в собствената му партия трета програма за спасение на Гърция.

Сега обаче той няма да има да има друг избор, освен да започне преговори и да успее да отложи решението за намаляването на пенсиите в страната или да наложи приемлива за всички замяна. Още повече, че правителството му за първи път е поставено под натиска и на няколко общи стачки срещу намаляването на разходите. 

В речта си пред парламента в ранните часове на неделя, когато беше гласуването за Бюджет 2016, Ципрас посочи, че кредиторите очакват намаляване на разходите за пенсии с 1% от брутния вътрешен продукт през 2016 година. 0,6 на сто от този процент ще дойдат от ограничаване на ранното пенсиониране – мярка, която също е остро критикувана, но все пак и по-приемлива.

Това означава, че правителството ще трябва да търси начин, с който да компенсира останалите 600 млн. евро и до орязване на пенсиите да не се стигне.

Дотук правителството не успя да набере вътрешна подкрепа за своите намерения. Преди да бъде представен бюджетът в парламента, Алексис Ципрас се срещна с политическите си опоненти и поиска подкрепа за определянето на „национална червена линия“, от която правителството да не отстъпи при преговори с „четворката“. Такава обаче категорично му беше отказана.

В Брюксел пък на няколко пъти заявиха, че този път няма да се поддадат на увещанията на Атина, но от друга страна в последните седмици отново се оказаха склонни на отстъпки и приеха замяната да увеличаването на ДДС за частното образование с данък върху хазарта и вината, както и защитата на уязвими потребители с просрочени задължения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Абе да ама пак като напипат слабата струна и не само те, чакай да видиш Жабария, Испания или Портокалите ако нещо има хър мър срещу тяхните дългове за кво става въпрос .... Щом тея в Бриксела ше рекетират така и тея по периферията ше искат. Само ние няма да искаме нищо аз просто съм убеден. Ние сме в графата "YES Country" квот ни кажат с нас няма да има проблеми .... Намалявайте пенсии или няма да вдигате заплати, увеличение на тока ала бала нямат никакви грижи, просто прайм и толкоз, така сме научени ама другите не са научени така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
doc
преди 8 години
svarshi s reketa,mihaliste veche im pratiha evropeiski granichari da im "zashtitavat"graniciteottuk nasetne na garcite vse po-nadalboko shte im vliza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Сега и тея ше почнат с рекета като Комшиите. - " Дайте тука парата иначе тея кюмури където пребивават на нашите острови ви ги пращаме подарък за Коледа " ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Усещам скандал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
И аз търся 1% от тая сума ама няма, даже съм пуснал обява във вестника ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още