IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция вече не вярват на обещания

Гръцките власти са оптимисти, че споразумение за поредната порция пари от спасителната програма ще пристигне навреме

18:24 | 13.11.15 г. 6
Кредиторите на Гърция вече не вярват на обещания

За да получи следващия транш по третата спасителна програма, Атина ще трябва със сигурност да прокара през парламента нужните реформи. Това стана ясно от думите на говорителя на Европейската комисия (ЕК) Мина Андреева по време на обедния брифинг в Брюксел.

Андреева посочи, че Еврогрупата ще изчака гласуването в парламента преди да одобри отпускането на транша в размер на 2 млрд. евро, каквато е договорената през лятото сума. Все пак евроинституциите признават, че е постигнат напредък от страна на Гърция по реформите и особено във финансовия сектор.

Очакванията са в началото на следващата седмица да стане ясно дали южната ни съседка ще получи 2 млрд. евро, които са част от първия транш на споразумението, както и кога ще бъдат отпуснати 10 млрд. евро, необходими за рекапитализацията на банковия сектор.

На този етап гръцките власти са оптимистично настроени, че ще се разберат с кредиторите и парите ще пристигнат в Атина. Според информация на гръцкото издание "Етнос" обаче различията в позициите на двете страни по отношение на принудителното отнемане на жилищата при просрочени ипотеки са все още прекалено големи.

Премиерът Алексис Ципрас постави защитата на жилищата за срок от три години като "червена" линия в преговорите, зад която не възнамерява да отстъпи. Целта е да бъдат подкрепени бедните гърци, които заради кризата не успяват да погасят своите задължения.

Вчера Гърция беше парализирана от първата 24-часова мащабна стачка в управлението на СИРИЗА. Двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и федерацията на държавните служители (АДЕДИ),  организираха протести срещу мерките на правителството, прилагани в отговор на исканията на кредиторите.

На заседание на кабинета през миналата седмица Ципрас отбеляза, че ще бъде пагубно за управлението, ако се спазват автоматично исканията на кредиторите без да се отчитат обществените настроения. Тогава той обеща целите да бъдат постигнати след преговори. 

Темата за дълговата криза в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
http://smart.dir.bg/dnes/news/20559859/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Каква изненада! Каква поредна футболна драма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Hermes73
преди 8 години
Та то освен ЕЦБ остана ли друг кредитор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
ХА-ХА-ХА..Чичо наближава последния танц на чичо Сам, в който на ЕС ще му се наложи или да помага вовеки на Гърците и другите горещи души от южните народи или ще CIA ще активират спящите ИСИЛ(CIA) клетки придошли като бежанци..За този избор ще бъде напомнено чрез няколко терористични атентата в ЕС от ИСИЛ (CIA), ако Европа реши да отказва помощ на Гърция. Или иначе казано - на европа ще и бъде напомнено, "колко е важна Гърция за НАТО.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Ше се сетят... *** ше ядат дебелия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още