IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредък в преговорите за данъка върху финансовите трансакции

10 държави от еврозоната се споразумяха частично за данъка, очаква се да постигнат пълно съгласие до средата на 2016 г.

16:21 | 08.12.15 г. 1
Напредък в преговорите за данъка върху финансовите трансакции

Десет от държавите в еврозоната постигнаха съгласие относно някои от аспектите на хармонизирания данък върху финансовите трансакции. Освен това страните са си поставили и срок до средата на следващата година, за да постигнат консенсус и по оставащите точки на споразумението, включително данъчните ставки, става ясно от изявление на държавите, цитирано от Ройтерс.

Преговорите по данъка върху финансовите сделки се проточват от 2011 г. насам. Налогът цели да възстанови част от парите, използвани за подкрепа на банковия сектор, като ограничаването на спекулативната търговия и използването на подобни данъци вече бяха въведени в няколко държави в Европейския съюз (ЕС).

Застъпниците на мярката, която се подкрепя сериозно от Франция, твърдят, че това ще принуди банките и другите финансови компании да дават своя справедлив принос към държавната хазна. Друг мотив е да се обезкуражи спекулативната търговия, която не е свързана с реалната икономика.

Този септември министрите на общо 11 държави - Германия, Франция, Италия, Австрия, Белгия, Естония, Гърция, Португалия, Словакия, Словения и Испания обявиха, че са постигнали напредък по преговорите и очакват политическото споразумение да е факт през декември.

Във вторник обаче Естония не беше сред подписалите изявлението, одобрено от останалите държави.

Припомняме, че през септември Берлин поиска данъкът върху финансовите трансакции да важи за целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Repoman
преди 8 години
Най-после да се придвижи нещо по този нов данък, който почти изчезна и като проект. Добре е, че най-после има някакъв консенсус и дано скоро да се стигне до окончателното приемане на параметрите, за да може от 2017г. да е в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още