IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия се очертава да е най-бързо растящата развита икономика в света

БВП на страната за третото тримесечие на годишна база отчита ръст от 7%

21:37 | 10.12.15 г. 5
<p>
	Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нунан <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нунан Снимка: архив Ройтерс

Ирландия е на път да стане най-бързо разрастващата се развита икономика в света за втора поредна година с икономически ръст през третото тримесечие, с който изпреварва дори и Китай, коментира Wall Street Journal.

Статистическата служба на Ирландия съобщи в четвъртък, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,4% през трите месеца до края на септември в сравнение с второто тримесечие на тази година и ссъс 7% в сравнение с третото тримесечие на 2014 г.

Годишният темп на растеж надвишава сериозно растежа в останалите страни от 28-членния Европейски съюз (ЕС), както и темпа на растеж, отчетен в Китай. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква Ирландия да е лидер по ръст през 2016 г. сред 34-те страни членки, преди да бъде изместена от Южна Корея и Турция през 2017 г.

„Данните са много силни и осигуряват допълнително потвърждение, че икономическото възстановяване се е закрепило“, казва министърът на финансите Майкъл Нунан.

Бързото ускоряване на растежа от началото на 2014 г. е до голяма степен в резултат на износа към Великобритания и САЩ. Това обаче се променя през третото тримесечие, като разходите на домакинствата и за инвестиции стават основна причина за това. Ръстът на износа се забавя и е изместен от ръст на вноса, което означава, че търговията има негативно въздействие върху растежа.

Впечатляващият обрат на икономиката доведе до растеж и на данъчните приходи, което позволи на правителството да надмине целите си за съкращаване на бюджетния дефицит, докато в същото време намали данъците и повиши разходите.

В страната предстоят парламентарни избори, които трябва да се проведат през април 2016 г. Кампанията вероятно ще се доминира от разногласия по начина, по който правителството управлява икономическата криза, която наследи, когато дойде на власт в началото на 2011 г., само няколко месеца, след като Ирландия договори спасителна програма с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Страната приключи тази спасителна програма в края на 2013 г., като изпълни всичките си бюджетни цели. Правителството успя да излезе пак на международните дългови пазари и може да се финансира на толкова ниски лихвени проценти, че изплати голяма част от дълговете си към МВФ, продавайки нови държавни ценни книжа.

Нивото на безработицата в страната се понижава стабилно през последните години, а цените на жилищата се покачват. Последните социологически проучвания обаче сочат, че правителството все още отчита недостиг на гласове, от които ще се нуждае, за да остане на власт. Много ирландци продължават да ненавиждат част от предприетите мерки за намаляване на разходите по време на спасителната програма и най-вече новите данъци за ползването на водата.

Има опасения и че правителството разхлабва портфейла си твърде рано, тъй като все още има дългове, които са равни на годишното икономическо производство.

Последната дългова криза на Ирландия е втората за три десетилетия, като някои избиратели се опасяват от повторение на възходите и спадовете, с които се характеризира ирланската икономическа история напоследък.

Някои водещи ирландски икономисти, включително бившият гуверньор на централната банка Патрик Хонохан, предупреждават, че цифирите за икономическия растеж може да са подвеждащи.

Макар да е относително малка, икономиката на Ирландия е една от най-глобализираните в света, дом на редица мултинационални компании, които допринасят сериозно за икономическото ѝ производство.

Един от проблемите е печалбата, направена от много от тези мултинационални компании, много от които са американски. Те се появяват в данните за БВП, като вероятно са преувеличени заради схемите за избягване на данъците, но не остават в Ирландия. Затова брутният национален продукт (БНП) по-точно отразява резултатите на страната. През трите месеца до края на септември той се е понижил с 8%.

Има и други усложнения, вариращи от изтичането на патенти върху лекарства, произвеждани от международни фармацевтични компании, до промени в начина, по който IT компаниите отчитат печалба, или базирането на компании в Ирландия, които имат много малка дейност в страната.

„Като цяло ще продължат съмненията както по базовата устойчивост на икономиката предвид нарушенията от избягването на данъци, така и по устойчивостта предвид историята на Ирландия от възходи и спадове“, казва Джонатан Лойнс, икономист в Capital Economics. “Засега обаче Келтският тигър продължава да ръмжи“, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Често тук публикуват новини за Ирландия (предполагам някой им плаща за което), но според статистиката за дълг на човек (по страни за 2014та), само японците са по-зле от ирландците:http://***.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst//most-government-debt-per-person-countriesДългът е индикатор за напрежението в обществото, за натискът върху обикновенния човек да работи/произвежда (принадена стойност), както и за степента на несигурност/уязвимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе Гърция и Ирландия са много различни. Ирландците имат общо взето здраво общество и наистина се опитват да направят нещо, докато гърците имитират реформи колкото да им отпуснат поредния транш. Друг е въпросът, че и двете държави, като нас, имат слаби икономики, дейности с ниска добавена стойност и като цяло няма как да просперират. Ирландците (като нас) са склонни да се простират според чергата си, за да са стабилни, докато гърците са... дават ли ти-вземай, гонят ли те - бягай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Като се замисля най-вероятно подобен тип статии се пишат за заблуда на широката публика, че спасяването на задлъжнели държави все пак е възможно. Защото и за слепите вече е ясно, че въпреки милиардите, които се изливат Гърция няма да може да бъде спасена. За това сега сме си избрали една още по-мъничка държавичка и къде с малко лъжи, къде с известна помощ от "американски фирми" се опитваме да докажем, че "спасяването" чрез наливане на тонове пари не е напълно безнадеждна работа и може все пак тук - таме да проработи. Защото държавите, който по някаква странна инерция продължаваме да наричаме "развити" всъщност са и най-задлъжнелите. И колкото и да го усукваме по килифарски - рано или късно ще ни се наложи да погледнем истината в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Така е, ама presentation skills :)Някога като работех за втората по големина в областта си компания, някой като напишеше това в презентацията си и шефката (локалната) викаше.. никой не обича вторите. Те са losers! Няма да казвате така. Ще кажете - най-бързо развиващата се. Или ще кажете с най-голяма клиентска база или.... абе ще намерите нещо, по което сме първи.Ето например, няма да кажеш страната с най-висока безработица, а страната с най-малък ръст на безработицата :) Ще кажеш, че Софикс е пръв в региона по ръст, нема а казваме, че ръста е от 2 акции на хим импорт :)Ще кажеш, че цената на портфейла ти е нараснала с 15% за година, няма да казваш, че е с 10% надолу за 5 годиниИ ТЕ ТАКА! Един техно-приятел, казваше, има три вида лъжи -Lies, damn lies and benchmarks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още