fallback

Испания е изправена пред най-интересните си избори от десетилетия насам

За първи път от много години за властта се борят повече от две партии

11:21 | 20.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Испанците гласуват днес на изборите в страната, в рамките на които за първи път от десетилетия се борят повече от две партии, предава BBC.

Новата партия “Подемос”, която се обяви против строгите икономии, и либералната “Граждани” отправят предизвикателство на Народната партия (НП) и на социалистите.

Проучванията на общественото мнение показват, че Народната партия на премиера Мариано Рахой има преднина. По време на неговото управление Испания успя да излезе от финансовата криза и да се насочи към икономическия растеж. Консервативната НП в момента има мнозинство в долната камара на парламента. Новите партии “Граждани” и “Подемос” издигат свои кандидати за първи път.

Кореспондентът на BBC в Мадрид Том Бъридж твърди, че и двете са настроени, че ще получат голяма част от гласовете, слагайки край на монопола на традиционните големи партии в Испания.

Почти сигурно е, че нито една партия няма да получи мнозинство в парламента, така че ще е необходима някаква форма на коалиция.

Избирателните секции отвориха врати днес в 9 ч. местно време и ще приключат работа в 19 ч. Очаква се първите резултати да бъдат обявени минути по-късно, а окончателните - два дни по-късно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още