fallback

Домбровскис: Не се очаква разширяване на еврозоната в идните години

Продължителната криза в региона изглежда е отказала някои държави от идеята да се присъединят към валутния съюз, коментира еврокомисарят за еврото

13:57 | 28.12.15 г. 7

Снимка: ЕК

Не се очаква еврозоната да приеме нови членове през идните години, тъй като продължителната криза в региона изглежда е отказала някои държави от идеята, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от AFP.

„Не се очаква да се присъединят нови членове през следващите няколко години”, посочва в интервю за германския вестник Die Welt Домбровскис, който е и еврокомисар за еврото и социалния диалог.

От общо 28 страни в Европейския съюз 19 са част от валутния съюз. Според договорите за членство в ЕС всички държави от общността са длъжни да влязат във валутния съюз и споделят единната европейска валута. Изключение са успели да договорят Великобритания, Швеция и Дания.

„Преди една страна да приеме еврото, трябва предварително да бъде установен фиксиран курс спрямо него. Този механизъм е т. нар. чакалня за еврозоната”, обяснява Домбровскис.

В момента обаче няма страни членки на ЕС в чакалнята за еврото, с изключение на Дания, която има специален статус, допълва той.

Еврокомисарят посочва още, че България и Румъния са изразили интерес към предприемане на първи стъпки към влизане в еврозоната. Водени са били и предварителни разговори с предишното правителство на Полша.

„Новото правителство във Варшава обаче може да бъде малко по-резервирано”, коментира Домбровскис.

„Първоначално влизането в еврозоната изглеждаше привлекателно за новите страни членки на ЕС. Кризата в еврозоната обаче промени това, а гръцката криза засили тендендията”, изтъква той.

Най-новите членки на еврозоната са Латвия, която се присъедини през 2014 година, и Литва (през 2015 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още