IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: За членство в еврозоната можем да говорим след стрес тестовете на банките

Обмисляме механизми за потенциален капиталов недостиг на банки, ако той не може да бъде покрит от пазара, коментира гуверньорът на БНБ

11:45 | 18.11.15 г. 6
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на БНБ Димитър Радев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев даде интервю за Елизабет Константинова от Bloomberg, което бе излъчено в предаването „InvestBook” на телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 17 ноември. Ето какво каза управителят на централната банка, който пое поста през юли.

Как изглежда българската икономика с всички заобикалящи я кризи? Украинският конфликт, руските санкции, сирийската война, както и имигрантската вълна, заляла Европа. Как се отразява всичко това на българската икономика и нейните перспективи?

- За съжаление глобалните и регионални рискове за икономиката се покачиха, трагичните събития в Париж дадоха и още по-големи размери на риска. Следим всичко изкъсо и се опитваме да насочваме политиката в зависимост от тези промени. Например, превантивните мерки на централната банка в съответствие с тези на правителството смекчиха съществено риска за банковата система по време на икономическата криза в Гърция. Макроикономическото отражение на другия риск, за който говорим, също намаля. Вследствие на тази нездравословна среда очакваме икономическият ръст да е под потенциала си, поне в краткосрочен план.

Колко реалистична Ви се струва прогнозата на правителството за ръст от 2,1 % за следващата година?

- Централната банка няма особени различия в прогнозата си с тази на правителството за макроикономическото развитие. Ние очакваме ръст от 2% тази година, подкрепен от добро представяне на износа. И по-добро усвояване на европейските фондове, главно чрез инвестиции в държавния сектор. Що се касае за 2016 г. - очакваме по-силно вътрешно търсене, благодарение на частния сектор, което ще подпомага икономическия ръст да се движи близо до тези нива, а защо не и да се покачи.
 
Нека затвърдим. Очаквате 2% ръст за тази или другата година?

- Очакваме го за тази година и очакваме ръст за другата до 2,1%, а защо не и малко по-висок ръст.

Колко постижим е планът на правителството да намали бюджетния дефицит през идната година след очакван такъв от 3,3% за тази година?

- Важно е да кажем, че анонсираните 3,3% дефицит е вътрешният паричен измерител за фискален баланс. Сравнено с ESA данните ще бъде под 3%. Като цяло фискалното представяне през тази година е силно засега в резултат на по-добрите приходи от очакваното, което даде въздух за различни решения за политиката като допълнителни спестявания. А от гледната точка на централната банка е за предпочитане да се правят такива, за да може да се покрият спешни нужди при необходимост. Разбира се, решението е напълно в съответствие с правителството. Важно е, че дефицитът се очаква да се движи до 3%, което е добра отправна точка за засилване на усилията.
 
Какво е важно за привличане на повече преките чуждестранни инвестиции? В последните години са много ниски.

- Да, това не е феномен само тук. Има много общо с инвестиционния климат след световната икономическа криза. Има ясни знаци тази година, че това се променя и ако анализирате регионалните данни, ще установите, че всъщност преките чуждестранни инвестиции в България като процент от БВП са повече от от този на т. нар. нови членки на Съюза от гледна точка на притока и размера. И като казвам това, знаем, че има още много какво да се направи. Добрата новина е, че се създава широка политическа подкрепа, като имаме предвид и съдебната система, но и сектора на енергетиката и транспорта, които натрупаха много задължения в миналото.
 
Кога България планира да приеме еврото?

- Мисля, че отговорът на този въпрос е в нашия договор за присъединяване. Всички необходими условия са покрити, но това все още не е въпросът. Официалните критерии са постигнати, да, има още какво да се направи на структурно ниво. Например, разрешаване на останали въпроси в сектора на държавните предприятия и подсигуряване на фискалната устойчивост на здравния сектор и пенсионния.
 
Финансовият министър Владислав Горанов спомена 2018 г. за присъединяване към еврозоната. Колко реалистично Ви се струва това и какви са стъпките, предприети от България, за да бъде приета в еврозоната?

- Като централна банка ние се фокусираме главно върху предпоставките и тук това отнасям към три групи мерки. Първо, засилване на банковия надзор, второ - въвеждане на закона за възстановяване и преструктуриране на банки и заработването му, и на трето място - провеждането на проверката на качеството на активите и стрес тестовете на нашите банки. Първо трябва да приемем, публикуваме и въведем тези мерки. Планът ни е да ги завършим до края на 2016 г. и тогава, предполагам, че може да бъдем по-конкретни за време на пристъпване към чакалнята на еврозоната - ERM 2.

2018 г. реалистична цел ли е или все още е под въпрос?

- Не мисля, че обособяване на специфичен краен срок ще е много продуктивно на този етап, би било преждевременно. Първо искаме да видим как ще се имплементират тези мерки и какъв ще бъде резултатът от тях, особено от проверката на качеството на активите и стрес тестовете на банковата система. И тогава може да коментираме конкретни следващи стъпки и крайния срок за въвеждането им.


 
Има ли дискусии на база промяна на курса на лева и еврото?

- Не. Позицията ни тук е кристално ясна. Присъединяването към валутния съюз е единствено възможна с фиксиран лев към еврото.
 
Колко стабилна е българската банкова система след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и какви са действията, които централната банка предприе за банковия надзор?

- Мисля, че банковата ни система е стабилна, ликвидна и добре капитализирана. Фалитът на КТБ през миналата година разкри някои слаби места в практиките на банковия ни надзор. Затова централно е залегнала задачата за засилване на банковия надзор. Управление „Банков надзор“ е в момент на сериозна реорганизация. Планираме и последващи стъпки за подобряване на капацитета и практиките в съответствие с Базелските принципи за ефективен банков надзор.
 
Какво е нивото на лошите кредити в България и как виждате изчистването им?

- Нивото на лоши кредити се стабилизира през тази година под 11 млрд. лв. брутно. Има адекватно покритие от гледна точка на провизиите - над 50%. Освен това имаме капиталов излишък от близо 7,1 млрд. лв. към септември 2015 г. Някои мерки са в процес на въвеждане, като продажбата на група кредити и отписвания от балансите като резултат от реализация на допълнителните гаранции. Очаквам и като резултат на бъдещата проверка на качеството на активите и стрес тестовете да има допълнителен импулс в тази посока.
 
Какви са очакванията Ви за резултата от стрес теста на българската банкова система?

- Очаквам, че стрес тестът ще докаже, че нашата банкова система като цяло е стабилна. Разбира се, работим много здраво, за да сме напълно подготвени за не толкова добър сценарий, и тук визирам какво точно правим в „Банковия надзор“ - като налагане на правила и подобряване на вътрешния контрол в банковия надзор. Но също и поглеждаме към все още зеещи дупки в нашата рамка и на последно място, но не и по значение - осигуряване на подходящи механизми за потенциален капиталов недостиг на банки, където той не може да бъде покрит от пазара.
 
Кой би бил най-нежеланият сценарий?

- Той би бил ако резултатът от стрес теста посочи, че имаме систематичен проблем в банковата система. Не смятам обаче, че това ще се случи, но както споменах, възможни са някои проблеми в отделни банки и ние сме напълно готови да поемем тези проблеми.

Виждате ли реални евентуални сливания в банковия сектор в близко бъдеще?

- Очаквам сливанията да бъдат стратегическата посока, в която ще поеме нашият банков сектор. Но на този етап е малко рано да се говори с конкретика.

Цялото интервю гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 8 години
Радев,така говориш се едно само да поискаме и сме у еврозоната....Банкерче си, требе да ги знаеш тез нещо от първи клас, *** да ти кажем:НЕМА НИКЪВ НАЧИН БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА - СКОРО.ОФИЗИАЛНО СМЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ 3% ДЕФИЗИТ.Което значи: неколко години отчети с под 3% дефизитес за ВЛИЗАНЕ В ЕРМ 2! Където пък минималниа срок за чакане е 3 години, *** максимален - НЕМА.Стез заеми и дефлазионна спирала, как го виждаш България да е с поредни 10-12 години ДЕФИЗИТ ПОД 3 %?!?!?!?!?!?!?!?!?!?БАНКЕРЧЕТО, ПО-ДОБРЕ ЗА СЕКС ГОВОРИ. МОЖЕ ПО-СМИСЛЕНИ НЕЩА ДА КАЖЕШ,1 КАТ СЕ БАЗИРАШ НА БОГАТИА СИ ОПИТ. ФИНАНЗЕС МОЖЕ И ДА ГИ РАЗБИРАШ, АМА ЛЪЖЕШ АУДИТОРИАТА НА СЕКА ВТОРА СРИЧКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 8 години
баце БНБ Е ПИРАМИДА създадена с наредба 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
"Високото доверие" не е коректен критерий за обосновка.Мотиви: При налично "високо доверие":1. вложителите в исландски банки загубиха над 6 милиарда евро;2. инвеститорите в гръцки дълг загубиха над 145 милиарда евро;3. клиентите на кипърски банки понесоха щети за милиарди евро;4. депозантите в наскоро фалирала българска банка загубиха значителни суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Интервюто с управителя на БНБ г-н Димитър Радев пред Bloomberg TV Bulgaria, 17 ноември 2015 г. е факт, че БНБ не зачита наличие на сгрешена парична система. Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашни дългове. При запазване на обстановката правителството е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Прав е Гуверньорът на БНБ! Най-важното обаче е, че след преживения реален стрес тест от миналото лято, покрай сагата с банката-пирамида на Цецо Василев, финансовата система на страната ни е стабилна и българите продължават да имат високо доверие в банките. Доказват го и непрестанно нарастващите депозити на граждани в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още