fallback

ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура заради спорен закон

Съгласно новите правила обществените медии преминават под контрола на управляващата партия

10:31 | 03.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на ценностите на Европейския съюз (ЕС), след като полският парламент прие закон, който поставя обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде AFP.

По думите му има много причини за активирането на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение.

Причина за всичко това стана решението на полските депутати и сенатори да одобрят закон, който предизвика доста противоречия. Съгласно него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно, а назначаването и уволняването на ръководителите им преминава в ръцете на министъра на държавното съкровище.

Въпросът е включен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари. Юнкер планира да използва създадена през 2014 г. процедура, която засяга страни, в които са забелязани “системни рискове за правовата държава”. Съгласно тази процедура, ако страната не реагира на предложените от ЕК промени, то последната може да стартира процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Подобно нещо не се е случвало до момента, но санкциите срещу засегнатата държава биха могли да включват дори отнемането на правото ѝ на глас в Европейския съвет. Йотингер планира да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Самото приемане на закона доведе до международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия, Асоциацията на европейските журналисти и “Репортери без граници” изразиха своето възмущение от разпоредбите. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Темерманс поиска обяснения от полското правителство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още