IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура заради спорен закон

Съгласно новите правила обществените медии преминават под контрола на управляващата партия

10:31 | 03.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: архив Ройтерс

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на ценностите на Европейския съюз (ЕС), след като полският парламент прие закон, който поставя обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде AFP.

По думите му има много причини за активирането на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение.

Причина за всичко това стана решението на полските депутати и сенатори да одобрят закон, който предизвика доста противоречия. Съгласно него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно, а назначаването и уволняването на ръководителите им преминава в ръцете на министъра на държавното съкровище.

Въпросът е включен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари. Юнкер планира да използва създадена през 2014 г. процедура, която засяга страни, в които са забелязани “системни рискове за правовата държава”. Съгласно тази процедура, ако страната не реагира на предложените от ЕК промени, то последната може да стартира процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Подобно нещо не се е случвало до момента, но санкциите срещу засегнатата държава биха могли да включват дори отнемането на правото ѝ на глас в Европейския съвет. Йотингер планира да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Самото приемане на закона доведе до международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия, Асоциацията на европейските журналисти и “Репортери без граници” изразиха своето възмущение от разпоредбите. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Темерманс поиска обяснения от полското правителство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Поляците яростно си отстояват интереса винаги. В случея с Украйна например, те са зад разпада и и срещу Русия защото се надяват да увеличат територията си с близо 1/3 + куп геостратегически ползи ако им се получи. Не са като нас с чужди губернатори които освен че винаги са съгласни с политиката на Брюксел срещо един среден в замяна. И от Украйна територии не се очаква да получим между другото но пък в замяна ще си имаме руска враждебност . :))) Назначения ни външен министър на ЕС да се замисли ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Дано в бъдеще се разкарат хомоуправляващите в Брюксел и се нормализират отношенията с Русия...поляците могат да го вземат на два ката тогава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
А Полша не се плаши , защото е убедена че САЩ ще е защититят, а се знае кой командува и управлява ЕС, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Поставянето под контрол на медиите е много грешно по принцип. Въпроса е обаче кое е по малкото ЗЛО. Дали медиите да са контролирани от хора, за които държавните граници са илюзорни и цялото земно население е призвано да им служи, тъй като разглеждат света като свое ВЛАДЕНИЕ, или от хора /местния елит/ които приемат населението на държавата си като своя група която са призвани да защитават от останалите. Накратко, дали държавата да контролира медиите или да бъдат контролирани от т.н. "НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ" /кавичките не са случайни" организации които се финансират от шепа хора в Европа и САЩ. На всички е ясно че НЯМА независими медии. Няма как да има такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Поставянето под контрол на медиите е много грешно по принцип. Въпроса е обаче кое е по малкото ЗЛО. Дали медиите да са контролирани от хора, за които държавните граници са илюзорни и цялото земно население е призвано да им служи, тъй като разглеждат света като свое ВЛАДЕНИЕ, или от хора /местния елит/ които приемат населението на държавата си като своя група която са призвани да защитават от останалите. Накратко, дали държавата да контролира медиите или да бъдат контролирани от т.н. "НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ" /кавичките не са случайни" организации които се финансират от шепа хора в Европа и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
да им праснат и на тях санкции ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Според мен това е добро решение, но Полша трябва да се обърне и към Китай. Напълно съгласен съм, че влиянието на Германия трябва да се изкорени от страната, защото германския модел е синоним на неефективност и провал, Путин все още не може да намери верната формула за развитието на руската икономика. Германия е страната с едни от най-високите данъци в Европа и най-ниската раждаемост в Развития свят с просто око е видно, че германския модел не работи и неговото репродуциране извън Германия е меко казано безумно. Радвам се за поляците и за смелия курс, които са поели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01/02/das-neue-europa-polen-will-mehr-usa-und-weniger-eu/Полша се ориентира към САЩ , срещу Германия и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ако ЕК си мисли, че съпартийците на Качински треперят от страх просто много са се объркали. Полша няма от какво да се страхува при положение, че те имат една от най-добре реформираните икономики в цяла Европа. Според мен Полша трябва да напусне ЕС като сключи единствено споразумение на свободна търговия и страната да се насочи към азиатските пазари, защото от там може да дойде икономически растеж. Според мен в момента да се разчита на пазари като Германия и Франция е меко казано наивно при положение, че в тези страни се наблюдава намаляване на покупателната способност и деиндустриализация и следователно почти никакъв изглед за устойчив растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"...Съгласно тази процедура, ако страната не реагира на предложените от ЕК промени, то последната може да стартира процедура за посегателство срещу основните европейски ценности." Значи католическа Полша ако не разреши пропагандирането на хомоценности , следва процедура...яко ,а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още