fallback

Европейската енергийна общност подаде жалба в ЕК срещу "Северен поток" 2

Проектът среща силна съпротива сред държави от ЕС

18:35 | 05.01.16 г. 16

Украинската компания "Нафтогаз" е подала чрез Европейската енергийна общност* жалба в Европейската комисия (ЕК) срещу разширението на "Северен поток". Това става ясно от съобщение на сайта на международната организация.

Жалбата е свързана с опасенията, че проектът нарушава европейските правила.

Разширяването на "Северен поток" среща съпротива сред редица държави от Европейския съюз (ЕС). По искане на Италия темата беше обсъдена по време на последното редовно заседание на Съвета на ЕС, което се проведе през декември.

Тогава лидерите на европейските държави се съгласиха, че проектът ще бъде анализиран задълбочено, както и че всички инфраструктурни проекти в ЕС трябва да отговарят стриктно на европейските правила.

Председателят на Съвета Доналд Туск изказа своето мнение, че разширението на "Северен поток" не само не отговаря на правилата, но и ще повиши зависимостта на ЕС от руски газ и ще навреди на развитието на европейския енергиен пазар.

*В Европейската енергийна общност членуват страните от ЕС и съседните държави, като целта е да бъде създаден интегриран паневропейски енергиен пазар.

Организацията беше създадена по време на среща в гръцката столица Атина през октомври 2005 г., а подписаните тогава договорки влязоха в сила година по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още