fallback

Джордж Озбърн: В някакъв момент лихвите във Великобритания ще бъдат вдигнати

Министърът на финансите посочи, че Английската централна банка е независима при взимането на решенията си

18:29 | 10.01.16 г. 3

В някакъв момент лихвените проценти във Великобритания ще бъдат повишени от рекордно ниските им нива. Това заяви министърът на финансите Джордж Озбърн пред BBC. “Ако и когато лихвените проценти бъдат увеличени, това би било сигнал за по-силна икономика, която се стабилизира след финансовата криза”, допълни той.

Озбърн подчерта, че Английската централна банка е независима при взимането на решенията си, но същевременно изрази очакване тя да последва Федералния резерв на САЩ, който вдигна ставките от рекордно ниските им нива в средата на декември.

Според министъра на финансите британската икономика не е задвижвана от потребителското кредитиране. „Като цяло нивата на задлъжнялост на домакинствата намаляват през последните пет години. Заплатите растат“, посочва той.

Озбърн отрече да оказва натиск над централната банка да повишава лихвите и добави, че „хора като Марк Карни (гуверньорът – бел.ред.) не биха се поддали на такъв натиск“. „Трябва да гарантираме, че сме подготвени за всякаква лихвена среда“, каза още министърът.

Пред BBC Озбърн каза още, че мисията за британската икономика далеч не е изпълнена и че 2016 г. ще бъде критична година, както и една от най-трудните от финансовата криза насам. Реториката му контрастира с тази от есенното изявление, когато той заяви, че британската икономика расте бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още