fallback

Бундесбанк не вижда опасност за Европа

Европейската финансова система е много по-стабилна, отколкото бе през 2008 г., смята членът на УС Карл-Лудвиг Тиле

11:24 | 11.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Карл-Лудвиг Тиле. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле не очаква значителни влияния за финансовата система на еврозоната заради борсовите турбуленции в Китай.

„Ако в Китай се стигне до значителен икономически срив, не бива да се подценяват обаче влиянията, особено за експортноориентирани държави в Европа, каквато е Германия“, заяви Тиле пред Neue Osnabrücker Zeitung. 

Въпреки това централният банкер не вижда паралели с финансовата и икономическата криза от 2008 г. „Не смятам, че може да се прави сравнение“, казва той. Кредитните компании в еврозоната според него за много по-стабилни, отколкото през 2008 г. заради високия собствен капитал и намалените балансови суми. „Чрез тези предварителни мерки банките са по-малко податливи на кризи“.

И опитите на Китай да наложи юана като нова глобална резервна валута не са в опасност, смята Тиле. Заради икономическо-политическото значение на страната този „процес е напълно оправдан“. При това обаче Китай имала още задачи за решаване, преди юанът наистина да стане наложила се международна валута.

В момента икономическият растеж в Китай е на най-ниското си ниво от четвърт век. Местната валута губи стойност, а акциите са под натиск. Само през първата седмица на новата година по-важните индекси загубиха по около 10%.

Първата търговска седмица и за новата година бе слаба за повечето инвеститори в Dax. Борсовият срив в Китай се отрази и на водещия германски индекс, който загуби 8,3 на сто. Предвид загрижеността за китайската икономика инвеститорите трябва да се настроят за нови спадове, смята Йенс Клет от брокерската къща FXCM, цитиран от DPA.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още