IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк не вижда опасност за Европа

Европейската финансова система е много по-стабилна, отколкото бе през 2008 г., смята членът на УС Карл-Лудвиг Тиле

11:24 | 11.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл-Лудвиг Тиле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карл-Лудвиг Тиле. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле не очаква значителни влияния за финансовата система на еврозоната заради борсовите турбуленции в Китай.

„Ако в Китай се стигне до значителен икономически срив, не бива да се подценяват обаче влиянията, особено за експортноориентирани държави в Европа, каквато е Германия“, заяви Тиле пред Neue Osnabrücker Zeitung. 

Въпреки това централният банкер не вижда паралели с финансовата и икономическата криза от 2008 г. „Не смятам, че може да се прави сравнение“, казва той. Кредитните компании в еврозоната според него за много по-стабилни, отколкото през 2008 г. заради високия собствен капитал и намалените балансови суми. „Чрез тези предварителни мерки банките са по-малко податливи на кризи“.

И опитите на Китай да наложи юана като нова глобална резервна валута не са в опасност, смята Тиле. Заради икономическо-политическото значение на страната този „процес е напълно оправдан“. При това обаче Китай имала още задачи за решаване, преди юанът наистина да стане наложила се международна валута.

В момента икономическият растеж в Китай е на най-ниското си ниво от четвърт век. Местната валута губи стойност, а акциите са под натиск. Само през първата седмица на новата година по-важните индекси загубиха по около 10%.

Първата търговска седмица и за новата година бе слаба за повечето инвеститори в Dax. Борсовият срив в Китай се отрази и на водещия германски индекс, който загуби 8,3 на сто. Предвид загрижеността за китайската икономика инвеститорите трябва да се настроят за нови спадове, смята Йенс Клет от брокерската къща FXCM, цитиран от DPA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Кредитните компании в еврозоната според него за много по-стабилни, отколкото през 2008 г. заради високия собствен капитал и намалените балансови суми''Колко е собственият капитал защото на немските банки беше 3% и сега има БАЗЕЛ-3 но едва ли ще се оправят нещата като цяло Професора добре обяснява- https://***.youtube.com/watch?v=2Krm-UcrV8M Става страшно ако не се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034но ''те'' избраха инфлацията която увеличава неравенството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ и т.н. престъпления - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/за които може да се каже ,че са срещу човечеството ,и си задавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност или за умишлени действия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието става лесно в иконом.наука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
doc
преди 8 години
Първата търговска седмица и за новата година бе слаба за повечето инвеститори в Dax. Борсовият срив в Китай се отрази и на водещия германски индекс, който загуби 8,3 на сто. ...tova e nai-slabiat godishen start na indeksa otkakto se vodiat statistiki...a toi ne vijdal opasnost...i estestveno pak kitai im e vinoven...evropa s med da ia namajesh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Дори и да вижда, няма да я каже. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още