IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка очаквано остави лихвите без промяна

Макроикономическите данни не дадоха достатъчно основание на британския регулатор да последва Фед

15:31 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка очаквано остави лихвените проценти непроменени на исторически ниски им нива, съобщи Bloomberg. 

За пореден път Иън Маккафърти е единственият член на Комисията по парична политика, който гласува в подкрепа на увеличаването на ставките. Останалите осем членове казват, че запазването на сегашните нива от 0,5% би „балансирало рисковете за икономиката и инфлацията“.

Централните банкери в Лондон посочват, че краткосрочните перспективи за икономическия ръст и инфлацията отслабват. Освен това последните сътресения на глобалните пазари подчертават рисковете пред световната икономика.

След като Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши лихвите през декември миналата година, вниманието на анализаторите и инвеститорите се насочи към Лондон с очакването централните банкери там да последват Вашингтон в затягането на паричната политика. Макроикономическите данни обаче не дадоха достатъчно основание за такава стъпка, въпреки стабилния трудов пазар.

В края на декември гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че условията за повишаване на ставките все още не са налице. Миналата седмица финансовият министър Джордж Озбърн изрази очакване, че лихвите ще бъдат вдигнати в някакъв момент тази година. Същевременно обаче той посочи, че британската икономика е изправена пред нови предизвикателства, най-вече заради развиващите се пазари.

Комисията по паричната политика очаква ръстът на потребителските цени да бъде „малко по-скромен, отколкото се смяташе преди“. Банкерите посочват още редица проучвания на бизнес нагласите, които говорят за предстоящ по-бавен икономически растеж. Прогнозният ръст за последното тримесечие на 2015 г. и за първото на 2016 г. е 0,5%.

Лихвените проценти във Великобритания са рекордно ниски от 7 години и изглежда скоро няма да бъдат повишени, коментира Bloomberg. Миналата седмица шест банки, сред които Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch и JPMorgan Chase, ревизираха прогнозите си за това кога централната банка ще затегне паричната политика и вече очакванията са това да се случи през четвъртото тримесечие.

За регулаторите инфлацията във Великобритания е далеч под целевото ниво от 2%, перспективите за увеличаване на разходите също са слаби.

Английската централна банка се опасява и от срива на фондовите пазари. От началото на годината лондонският индекс FTSE се понижи с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още