fallback

Набиулина: Зависимостта между руската икономика и цената на петрола намалява

Дефицитът в руския бюджет може да достигне 4-5%, ако цената на петрола остане в диапазона 30-35 долара, смята анализатор

22:09 | 22.01.16 г. 28
Автор - снимка
Създател

Зависимостта между икономиката и цената на петрола и стойността на рублата намалява, убедена е гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС.

По време на заседание в Министерството на финансите тя призова и за още структурни промени, които да диверсифицират икономиката.

"Новите промени във външнотърговската конюнктура поставя нови предизвикателства пред платежната и бюджетната политика. Убедена съм, че ако действаме съгласувано, както досега, ще успеем да преодолеем това", каза още гуверньорът на Централната банка.

Едно от тези предизвикателства е да се запази макроикономическата стабилност, тоест - нисък дефицит, нисък дълг и ниска инфлация. Набиулина обаче признава, че да се удържи инфлацията в условията на рискова бюджетна политика е много сложно.

"Паричната и бюджетната политика са свързани. Ако бюджетът не е балансиран и има безконтролен ръст на държавните разходи, това ще доведе до ръст на дългосрочните лихви и инфлационни очаквания. В тези условия за Централната банка ще бъде сложно да държи инфлацията под контрол", допълни още тя.

Набиулина очаква ръст на цената на петрола през тази година, но не и до "високите нива, които бяха през миналите години".

Междувременно анализаторът Екатерина Трофимова прогнозира пред телевизионния канал "Россия 24", че при цена от 30 - 35 долара за барел, дефицитът в бюджета на Русия може да достигне до 4-5% от брутния вътрешен продукт (БВП). При това ниво на цената на петрола руският БВП пък ще се свие с около 3 на сто, допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още